Апокалипса пре апокалипсе

Свет и пожари

Фаза пожара и поплава који су захватили Земљину куглу само су најава онога што тек следи због немара и непажње људи. Иронично речено, она четири јахача апокалипсе када дођу, на земљи ће већ затећи пустош.

Врели таласи који су захватили скоро све делове Земљине кугле, из дана у дан престижу један другог у температурним рекордима које статистика није забележила у прошлости. Док је у Европи на врху Шпанија са својих 47,4 степена Целзијуса, у Северној Америци је то градић Литон у канадској Британској Колумбији са тродневном температуром од 49,6 степени. Некада хладни Сибир такође обара своје летње температурне рекорде.

[restrict]

Нешто јужније то је већ скоро нормално. Температуре од 50 степени буквално су скувале шкољке у мору… Ови рекорди имају и своје последице у виду апокалиптичних пожара који се умножавају геометријском прогресијом, па се многи и не гасе, што због неприступачности, што због захваћених огромних површина, у нади да ће се сами угасити.

У многим деловима света, укључујући САД, Европску унију и Русију, пожари су десетине хиљада хектара претворили у пепео. Број њих који је избио 2021. у многим земљама је премашио просек претходних година. На десетине људи умрло је у Канади усред невиђеног таласа врућине који је оборио досадашње температурне рекорде. Полиција је у области Ванкувера реаговала на више од 130 изненадних смртних случајева, већином старијих и оних који су имали здравствене компликације, а врућина је углавном додатно утицала на смртни исход. Канада је последњих десетак дана пролазила кроз рекордан топлотни талас, који је у више од седам дана усмртио на стотине људи и узроковао више од 150 шумских пожара широм Британске Колумбије. У Литону, месту са само 250 становника, обично су током јуна максималне температуре око 25 степени.

Скоро стотину пожара бесни у 10 држава САД, а највећи је био у Орегону, где је ватра прогутала површину скоро дупло већу него што је Портланд. Пожари су запалили домове и натерали хиљаде људи од Аљаске до Вајоминга да буду евакуисани, саопштио је Национални ватрогасни центар. Гардијан је пренео да највише проблема има у Аризони, Ајдаху и Монтани, где је забележено више од половине пожара. Ватра је избила на западу САД услед врло високих температура претходних недеља, а велика суша погоршана климатском кризом доприноси условима које чине пожаре још опаснијим, упозорили су научници.

Највећа ватра у САД је на граници Калифорније и Орегона и угрозила је око 2.000 домова, а изгорело је на десетине кућа и објеката. У Долини смрти у Калифорнији, на корак од Лас Вегаса, прошлог петка је измерена потенцијално највиша температура икад забележена на Земљи: 54,4 степена Целзијуса. Док овај податак још чека званичну метеоролошку верификацију, милиони Американаца у западним државама живе под црвеним алармом. Ни ноћне температуре на много локација не падају испод 32 степена, а ватрогасци имају проблем да угасе пожар из авиона јер због врелине вода испари пре него што дотакне тло. Стручњаци упозоравају да је регион упао у зачарани повратни циклус екстремних врућина, што све има корене у климатским променама.

ЕВРОПСКИ ПАКАО Преко 500 пожара већ данима бесни Грчком због којих је евакуисано више хиљада људи из десетина насељених места, а пожари на Евији описују се као катастрофа библијских размера јер су спалили цело острво на коме живи око 200.000 становника. На Евији су изгореле хиљаде кућа, хиљаде хектара земље и досад је страдало двоје људи.

Помоћ колегама и грчком народу у гашењу пожара пружило је и 37 припадника Сектора за ванредне ситуације са 14 возила и 14 припадника Хеликоптерске јединице са три хеликоптера, два „бел 212“ и Х-145, као и медицински тим Одељења за здравље запослених и безбедност на раду с три лекара, медицинским техничарем и санитетским возилом. Сви ватрогасци-спасиоци који су данима бранили села од пожара на северној Евији, у знак пријатељства и велике захвалности мештана, добили су од њих икону Богородице као поклон.
Критично је и на Пелопонезу и у околини Атине, а само у пелопонеској области Масни шумски пожари уништили су око 70 одсто регије, пренео је грчки лист „Катимерини“. Дим је прекрио Атину, а локалне власти су отвориле телефонску линију за становнике који имају проблема с дисањем. Грчка пролази кроз један од најгорих топлотних удара у протеклих 30 година, а температуре иду и до 45 степени Целзијуса.

У Турској су проглашене „зоне катастрофа“ јер су десетине људи страдале прво у пожарима, а потом у поплавама које су задесиле та подручја.
Код нас ситуација још није катастрофална, али је и те како упозоравајућа. У Пчињском округу у последњих десет дана забележено је 100 пожара на отвореном на чијем је гашењу ангажовано 500 ватрогасаца и више од 100 возила који су повучени из читаве Србије да би овде „решавали проблем који су направили неодговорни појединци, који нису размишљали да то што запале стрњику може да запали читаво село, некога лиши живота“, рећи ће министар унутрашњих послова Александар Вулин, приликом обиласка Округа, нагласивши да ће инсистирати на пооштравању казнене политике према свима који својим немаром, нехатом и непажњом изазивају пожаре.
У Винчи код Београда данима је горела упаљена депонија а неугодан мирис паљевине и штетна испарења ширила су се целим главни градом. На једној од већих депонија у Европи гореле су гуме, пластика и најразноврснији отпад, који се у форми гасова ширио ионако врелим ваздухом. Депонија је у близини нуклеарног института, што је додатно узнемирило грађане.

Услед дуготрајних суша и драстично повећане потрошње воде, многи водотокови су пресушили а низ места остао без пијаће воде. У шест села општине Мионица проглашена је ванредна ситуација ради обезбеђивања редовног водоснабдевања. Војска своје цистерне с пијаћом водом шаље у многе градове широм Србије.
Лета као овогодишње постаће уобичајена, а могу бити још екстремнија, док ће блага лета бити веома ретка, предвиђања су климатолога Владимира Ђурђевића. По његовој оцени неодговоран однос људи према природи дошао је на наплату – пожари, поплаве и екстремно високе температуре резултат су свега тога.

ПЛАНЕТАРНА ДРАМА Научници у својим извештајима перманентно упозоравају на драматично стање наше планете. Године 2019. у журналу „Биосајенс“ 11.258 научника објавило је извештај у којем су упозорили на суморне климатске промене. А готово две године касније ситуација се није много променила.
„Приближавамо се или смо већ прешли тачку повезану са критичним деловима Земљиног система, укључујући западни Антарктик и ледену кору Гренланда, све топлије воде око коралних гребена и Амазонске прашуме“, навели су научници у студији.
„Имајући у виду овај алармантни развој ситуације, потребне су нам кратке, честе и лако доступне информације о климатској ситуацији“, пишу они. „Нарочито забрињава пораст броја елементарних непогода повезаних с климатским променама, укључујући мегапожаре у Аустралији 2019–2020, као и чињеница да су три главна гаса који изазивају ефекат стаклене баште – угљен-диоксид, метан и нитро-оксид – оборили рекордну концентрацију у атмосфери 2020. и потом и 2021. године. И то упркос променама које је изазвала пандемија ковида 19“, рекао је еколог с Универзитета у Сиднеју Томас Њусом.

Амазонска прашума сада емитује више угљен-диоксида него што га апсорбује, закључили су научници. Ново истраживање показало је да Амазон емитује милијарду тона угљен-диоксида годишње. Огромна прашума, која је некада упијала емисије штетних гасова и тако умањивала последице климатских промена, сада их убрзава, кажу стручњаци.
Топлотни талас у Сибиру, једној од најхладнијих области на свету, изазвао је шумске пожаре и запретио граду Јакутску „ваздушном апокалипсом“ у виду густог отровног дима, упозориле су службе за праћење атмосфере. Руска војска послала је авионе „наоружане“ галонима воде како би помогли стотинама ватрогасаца који се боре са шумским пожарима у региону познатом по леденим тундрама а сада се буквално топи. Пожари су обухватили 800.000 хектара шуме у Сибиру, а најгоре је погођена Јакутија, регион на северу где већ недељама влада ванредно стање, а научници упозоравају да ће пожари у овом крају света имати дугорочне последице. Пожари у Сибиру изазвали су страховања да би због ватре пермафрост и тресетишта могли да испусте угљеник који је смрзнута тундра дуго чувала.

За Европу су алармантна нова истраживања климатских научника и њихова сазнања да се Голфска струја опасно „гаси“ – већ сад се, наиме, налази на најспоријој тачки у последњих 1.600 година, а најновија анализа указује и на узнемирујућу чињеницу да се струја можда приближава и свом коначном крају. Није мало оних који су и недавне катастрофалне поплаве на северозападу Немачке, Белгије и источне Холандије, са стотинама људских жртава, управо приписали наглим климатским променама.
И док ће се северни и централни део Европе давити у поплавама, Медитеран и Балкан, где је и Србија, у наредним година ће се редовно суочавати с пожарима и јаким сушама које ће уништавати летину и исушивати реке, упозорили су домаћи и светски климатолози.

Наиме, у најновијем извештају Међународног панела за климатске промене (ИПЦЦ), опсежном документу објављеном на скоро 4.000 страница који су исписала 234 научника, наведено је да ће Медитеран бити једно од најпогођенијих жаришта климатским променама, при чему ће нарочито бити изражено повећање средњих температура током лета, односно вредности летњег загревања у овом региону биће до 50 одсто веће од оних на глобалу. „Постоје велике регионалне разлике, с појачаним загревањем које се предвиђа над Турском, Балканом, Пиринејским полуострвом и северноафричким регијама, а које ће локално достизати и до двоструко веће вредности од глобалних“, пише у извештају ИПЦЦ.
Ма колико било изненађујуће, за човечанство ове промене не би требало да буду новина. Историја их бележи и налази у прошлости. Уосталом, о томе говори и Библија. Разлика је, изгледа, утолико што данас људи својим деловањем изазивају те промене, па нам они фамозни јахачи апокалипсе неће ни требати. Уништићемо се и пре њиховог доласка.

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *