ИЗЛОГ КЊИГЕ

Милош Црњански
Приче о мушком и друге приповетке
Дерета, Београд

Нико никада у српској књижевности није писао тако страствено и заводљиво о Банату, и Војводини уопште, као што је то чинио Милош Црњански. Велики писац следи и осваја догађаје у себи и у простору, али доживљај из догађаја поклања читаоцу. Узвисити се и одужити животном, неизбежно стварном и ономе што је снолико, бити и сам и породичан и народан и Свети, од свих тих безграничних слагалица усева, битака, долазака и одлазака, њива, кухиња, зграда, касарни, храмова, до светова у себи самом… Учинити описано трајно видљивим и чујним, учињено и изречено протканим свим између земље и неба, Бога и Паора, дисањем и писањем раширити кожну ношњу, а ликовима подарити сјај читалачког открића… Управо то је велики писац претворио у причу, дијалог, шапат, сан и семе за памћење.
У овим сторијама и прозним целинама, наравно, нема поделе на мушко и женско, ни међу људима, ни међу птицама, ни сред вике, ни сред тајца, ни међу олујама, ни међу сузама… Мушкост је овде посвећена и светли у сенци, страсти и жртвовању, али и у дневним иконама и облацима од којих настају вековни свевремени шапати…

Др Гидеон Грајф
„Алојзије Степинац-усташки викар-Покрсти се или умри“- 101 разлог зашто не може бити светац
Књига Комерц

У трећем тому, објављеном под називом „Алојзије Степинац, усташки викар: Покрсти се или умри“-101 разлог зашто не може бити светац, близу девет стотина страница изведен је сто један доказ базиран на архивским документима, то јест представљен је 101 кључни разлог зашто Степинац не може да буде канонизован, јер би то био опасан преседан у историји човечанства, којим би канонизација Свете Терезе Бенедикте од крста, канонизација Вукашина Мандрапе, била доведена до апсурда а жртва 57 рабина и уништење око 50.000 Јевреја на територији Независне државе Хрватске, више од укупног броја са територије читаве Југославије, и култура сећања на њих била би овим чином обезвређена, а осећања жртава повређена, као и достојанство жртава и њихових потомака. Такође, тај чин представљао би увреду за све часне вернике како католичке, тако православне али и јудаистичке вере и свих других народа, нација и вероисповести који су пострадали током ,,усташког коначног решења“ чији је ,,духовни стуб“ био Алојзије Степинац, надбискуп геноцида и усташки викар. У књизи је од укупно око 75.000 пострадале деце у Независној држави
Хрватске дат поименични списак од 19.423 малишана, именом и презименом од којих су неки били новорођенчад и нису знали да кажу ни ,,мама“, а већ су били из колевке одведени у пакао Јасеновца, осуђени на смрт као ,,државни непријатељи“ усташке Независне државе Хрватске.

Лидија Николић
Сусрети
РТС издаваштво

Збирка кратких прича „Сусрети“ су анегдотски и мемоарски записи посвећени превасходно уметницима и необичним сусретима са њима које је ауторка имала на свом животном и књижевном путу. У овој својеврсној „аутобиографији о другима“, поред сећања на великане писане речи, ауторка евоцира успомене и на сусретања са значајним личностима из других области уметности и живота. Међу корицама су се нашли Вељко Петровић, Душко Радовић, Десанка Максимовић, Ибрица Јусић, Брана Петровић, Добрица Ерић… Духовите и сетне приче, о малим детаљима из живота великих, проткане су стиховима, писмима, цитатима и одломцима из њихових дела, уз посвете и заједничке фотографије. Лидија Николић, позната као „чувар великих душа“, и овом књигом драгоцених сећања пркоси пролазности и забораву.

Плутарх
О Сократовом демону, О сујеверју
Српска књижевна задруга

Први пут на српском, ризница мудрости и филозофских мисли великог писца антике. У дијалозима и расправама приповедача, пророка, завереника, ученика ‒ јављају се неочекиване истине о моћи, добру, правди, новцу, богатству и сиромаштву, духу и врлини. Душа и ум, атеизам и сујеверје ‒ велике теме вечне антике. Превод, предговор и напомене Ноел Путник.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *