Изгледају снажно, али изнутра труле

НАТО ПОСЛЕ СЛОМА У АВГАНИСТАНУ

Први пораз НАТО савеза и највећи дебакл Америке после вијетнамског рата поучан је и за Србију, јер потврђује колико је важно не одустати од борбе за очување властитог идентитета и слободе

Шокантан улазак талибана у Кабул и њихова муњевита победа у Авганистану означили су драматичан преокрет на геополитичкој карти света – то је тачка од које САД и НАТО после 20-годишњег, сада изгубљеног рата, чекају неизвесна судбина и нови порази. Сајгон – тако је у само једној речи гласило најчешће историјско поређење коме није одолео ни амерички „Њујорк тајмс“. Сцене које су на дан пада Кабула и у данима који су следили обишле свет, откриле су да је пораз САД и НАТО савеза у Авганистану заправо много гори, чак болнији од пораза Американаца у Вијетнаму. Хиљаде људи који се панично пењу преко жилет жице на огради аеродрома како би се дочепали точкова америчких војних авиона који већ рулају по писти, а онда језиви снимци како неки од тих несретника падају са њих кад је авион већ високо у ваздуху, очајне мајке које своју децу гурају у руке америчким војницима са молбом да их спасу – јесу страшнији призори од фотографија хеликоптера који су далеке 1975. евакуисали избеглице са крова америчке амбасаде у Сајгону.
„Ово није Сајгон!“ – отужно одзвања протест америчког министра спољних послова Ентонија Блинкена. Док је свет у чуду гледао како се најснажнија сила света урушава упркос најмодернијем наоружању, и бежи из Авганистана у страху пред хордама лошије опремљених, већином необразованих сељака обувених у папуче и чудне одоре, чланице НАТО савеза грозничаво су смишљале како да оправдају пораз наочиглед целог човечанства. Врхунац те травестије била је изјава генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга који се у име организације која иначе јако воли да прети, напрасно преобукао у рухо миротворца који тражи „мирно решење“ кризе у Авганистану. Апел за мирно решење авганистанске кризе није био само циничан и неискрен него и окаснео, јер су вође талибана у том тренутку већ састанчиле у освојеној председничкој палати из које је пре тога побегао авганистански председник Ашраф Гани.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *