Завера и(ли) покајање

Прва дипломатска служба у Београду Вилијама Монтгомерија показала је да је он обавештајац. Док прича о прљавим америчким операцијама из прошлости, он зна да се сличне акције предузимају и данас

Док је био амбасадор САД у Хрватској, Вилијам Монтгомери је тако снажно „заволео“ ту земљу, нарочито њен југ, да је пожелео тамо да живи. Хрватски врх је разумео поруку и поклонили су му вилу у Цавтату. Прихватио је поклон, што значи да су и он и Хрвати знали како и зашто је заслужио тако скуп поклон. Тек недавно је споменуо да су га из Стејт департмента, за време службовања у Загребу, у два наврата консултовали у вези с могућим оптужницама пред Хашким трибуналом. Једном за Петра Стипетића и још двојицу генерала, а други пут су тражили процену какве би биле реакције на суђење Фрањи Туђману. Написао је да би последице биле тешке и непредвидиве, тако да оптужнице нису подигнуте. Могуће је да је то била та велика услуга Хрватској.
Изненада љубав према хрватским лепотама је прошла, и Монтгомери се онда „заљубио“ у Београд и Србију. Та љубав траје мало дуже, иако „зли језици“ кажу да је у питању сирови и добро разгранат бизнис.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *