ВУК НА ВИМБЛДОНУ

НОВА НОВАКОВА ТИТУЛА

Новак Ђоковић је освојио шесту титулу у храму тениса, у Вимблдону. Овом победом се изједначио и с другом двојицом тениских великана – Федерером и Надалом. Имају сада по двадесет гренд слем титула. Места, међутим, на самом врху тениске пирамиде има само за једног

Свеенглески тениски и крикет клуб (All England Tennis and Croquet Club), који организује чувени турнир, налази се у Вимблдону одмах поред истоименог парка у југозападном делу Лондона, неколико миља од моста Патни, познатог између осталог и због тога што је ту старт регате Оксфорд–Кембриџ.
Тениски клуб се дичи комплексом од 18 травнатих терена на којима се игра турнир, осам помоћних земљаних и пет терена у затвореном простору. Има ту још и 22 травната терена за загревање. Травнати терени се могу користити од маја до септембра а боје клуба су зелено и љубичасто. Чувени турнир привуче и до пола милиона гледалаца годишње, дневно и до 42.000, а мушко финале је једне године само на локалној Би-Би-Си мрежи пратило чак десет милиона гледалаца. Клуб постоји од 1856. а турнир се игра од 1877. године. Од 1968. године турнир је отворен за странце и зове се Отворено првенство Британије. До овог финала, највише освојених титула имали су Швајцарац Роџер Федерер (осам од 12 финала), Американац Пит Сампрас (седам од седам) па наш Новак и Швеђанин Бјорн Борг (пет од шест). Од 1902. године игра се лоптицама марке Слезинџер које се мењају после првих седам гемова, а потом после сваких девет. На два централна терена се дневно доноси по 48 конзерви са по три лоптице, а на споредне терене по 24 конзерве. Употребљене лоптице се на крају дана могу купити по цени од две и по фунте конзерва (три лоптице). На турниру има око 250 сакупљача лопти а пријава за тај добровољни рад обично има око хиљаду. Наградни фонд је 35 милиона фунти (2019. је био 38 милиона) а победници, мушки и женски, добијају награду од по 1,7 милиона (2019 – 2,35). И најзад, можда и најважнији податак – трава мора да буде шишана на осам милиметара!

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.