Онлајн предавања стручњака НИС-а за студенте : прилика за размену знања и каријерно усмеравање

Компаније данас имају јасну визију о томе шта универзитетски ресурси могу да им пруже, а то је, пре свега, приступ огромном извору знања и талентованим појединцима. Са друге стране, студенти се „из прве руке“ упознају са производним процесима и пројектима великих компанија.

Компанија НИС је 2012. године започела сарадњу са образовним и научним институцијама кроз програм „Енергија знања. У оквиру овог програма сваке године се одржавају гостујућа предавања стручњака НИС-а за студенте. Она су реализована и током пандемије COVID-19, јер се НИС успешно прилагодио новонасталој ситуацији и усмерио их у онлајн формат.

Током 2020. и у првој половини 2021. године одржано је чак 58 онлајн предавања за студенте пет партнерских факултета компаније: Рударско-геолошког факултета у Београду, Техничког факултета „Михајло Пупин“ у Зрењанину, Технолошког факултета у Новом Саду, Електронског факултета у Нишу и Електротехничког факултета у Београду.

Стручњаци НИС-а онлајн формат оцењују као изазован и донекле отежавајући, јер не постоји директна интеракција са учесницима и због тога је потребно уложити много веће напоре у току излагања како би се задржала пажња слушалаца.

„Међутим, чим су у току предавања била постављана разна питања, то је знак да смо у томе успели. Најбољи и најзанимљивији део целог излагања је била интеракција са студентима, њихова питања и жеља да додатно нешто науче, што је наравно био и циљ комплетног пројекта“, поручује Марко Гаћиновић, инжењер специјалиста за рударски алат и опрему.

И Бојан Мартиновић, руководилац сектора за технологију производње нафте и гаса, дели своје утиске са предавања.

„Идеја ми је била да уместо показивања case study-ја научим студенте како да уче, односно како да пронађу литературу, на који начин да се снађу у онлајн свету, како да ефикасно читају литературу, јер је то оно што сам приметио да многим младим специјалистима недостаје када дођу на интервју“, каже Бојан Мартиновић.

Весна Каровић Маричић, професорка са Рударско-геолошког факултета, оцењује да су стручна предавања са практичним примерима из области процеса експлоатације нафте и гаса реализована професионално и на веома високом нивоу.

„Наши студенти сматрају да су им стручна предавања помогла да боље разумеју и стекну додатна знања из одређених области инжењерства нафте и гаса“, наводи професорка Каровић Маричић.

Са друге стране, студенти Електронског факултета у Нишу имали су прилику да прате предавање на тему дигиталних пројеката у НИС-у и унапређења корисничког искуства. Предавачи су, између осталог, студенте упознали са бизнис процесима компаније, прометом нафтних деривата, као и трансформацијом корисничког искуства применом Drive.Go мобилне апликације.

Поред тога, ове године одржане су и две HR радионице на тему “Каријерни пут – како до посла?” за студенте Рударско-геолошког факултета и Техничког факултета „Михајло Пупин“. Радионице су обухватале сегменте као што су представљање послодавцу, тражење посла или праксе и интервју.

 „Неизмерно ми је драго да је улагање у младе и пружање прилике за прве каријерне кораке управо један од приоритета компаније НИС. Почетак каријере је један од важнијих периода у животу и преломан и изазовни тренутак за младог човека, у ком му је свака подршка добродошла“, каже Јелена Комленац, руководилац Сектора за регрутацију и селекцију у НИС-у.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *