КО ЈЕ УПАО У АМЕРИЧКО ДВОРИШТЕ?

УБИСТВО ПРЕДСЕДНИКА ХАИТИЈА

Хаити многе асоцира на системско сиромаштво, епидемије у остатку света већ заборављених болести, или вуду магије. Ових дана пак Хаити је у жижи интересовања светске јавности због, чак и за ту земљу, несвакидашњег убиства председника Жованела Моиза. Ко је то учинио и зашто, вероватно никада неће бити решено на институционалној равни, међутим, много значајније питање јесте – ко се усудио и зашто да упадне у америчко двориште и умеша прсте у креирање судбине једне земље надомак Ујка Сема

Убијени председник Хаитија Жованел Моиз типични је фото-робот вође просечне, некадашње колоније европских сила (у овом случају Француске) која након освајања или добијања независности, готово по историјском правилу, тоне у стање неинституционализоване заједнице у којој и даље незванично владају снажна обичајна и некодификована правила, док се званично земља и њено становништво исцрпљује у симулацији демократије и представама које режирају њихови дојучерашњи колонијални управитељи и њихови савезници. Тако је и Жованел Моиз на власт дошао као новокомпоновани бизнисмен и богаташ, наводно се обогативши на извозу банана, а који је као и његови претходници био суочен с добро познатим оптужбама за корупцију, економску кризу, непотизам, насиље и слично.
Била је ово четврта година његовог председничког мандата, од уставом прописаних пет, с тим да чак и да је имао жељу да се поново кандидује за место председника, то не би могао да учини, јер устав Хаитија прописује да исто лице не може бити бирано за председника два пута заредом. У његовом политичком деловању проблематично је било питање до када се Моизеов мандат рачуна. Наиме, распон његовог мандата био је споран, с обзиром на то да је Моиз сматрао да његова владавина престаје у фебруару 2022, односно пет година од датума преузимања дужности, док су, с друге стране, Моизеови политички противници тврдили да мандат досадашњег председника Хаитија истиче 2021, тј. пет година након одржавања избора 2016.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.