ИЗЛОГ КЊИГЕ

Чигози Обиома
РИБАРИ
Лагуна, Београд

Упечатљива и инстинктивно снажна, ова приповест све време остаје у Акуреу, али прича коју казује поседује огромну универзалну драж. Посматран кроз призму судбине једне породице, ово је важан роман о Африци са свим њеним противречностима – економским, политичким и верским – и епској лепоти њене културе. Овим смелим романом Чигози Обиома се истиче као један од најоригиналнијих нових гласова у савременој афричкој књижевности док његова неустрашивост и одлучност и даље одише мајсторским приповедањем њеног старијег поколења. Према писању листа „Економист“, реч је о „упечатљивом и красно замишљеном делу сачињеном од сплета варљиве једноставности, лирског језика, шаљиве игбоанске митологије и хумора“.

Добрица Ерић
ИЗАБРАНЕ ПЕСМЕ

Српска књижевна задруга, Београд

Око шест деценија пева у нашој књижевности „Орфеј међу шљивама“ Добрица Ерић. Син земље, Груже и Србије проговорио је из саме природе – њиве и судбине свог ужег и ширег завичаја. Стотину његових најбољих песама – распоређених у целине за децу, о љубави, о ратару, о Србији и у поглавље „Разапета земља“ – о новим искушењима и страдањима нашег народа – чине раскошни портрет једног песника раскошног дара и дела.

Мила Михајловић
Југославија: април 1941 – септембар 1943
Чигоја, Београд

Аутор у овој књизи, документацији о масакру Срба у Далмацији, Лици и Книнској крајини, јасно говори како су се одвијали догађаји приликом немачког напада и окупације Краљевине Југославије на почетку Другог светског рата, објашњава зашто су се тако одвијали разни догађаји и говори и зашто је све то морало да буде баш тако. Први пут је у овој књизи дат приказ докумената италијанских државних и војних архива који до сада никада нису били објављени. Реч је о извештајима очевидаца, а не нешто што је писано после, по сећању или по причи других. Документа која је пронашла, превела и за штампу приредила прворазредне су изворне вредности. Својим садржајем они су потресни, јер описују стравичне масовне злочине хрватских усташа на читавој територији којом су привремено завладали. Документи обилују подацима о масовним ликвидацијама Срба, о лову на њих као на дивље звери, о депортацији у логор на Пагу, о томе како Италијани нису могли мирно да посматрају злочине, како су осуђивали усташе, али нису имали наређење да им се супротставе, због чега су се осећали кривима и саучесницима у злоделима. Ова књига представља изузетно значајан историјски документ који треба пажљиво читати, уколико желите да сазнате праву истину о несретним догађајима на окупираним територијама Далмације, Лике и Босанске Крајине у току Другог светског рата, које су својим очима видели представници оружаних снага Италије и изнели их у својим извештајима.

Хавијер Серкас
КРАЉ СЕНКИ
Архипелаг, Београд

Нови роман Хавијера Серкаса, једног од водећих савремених европских писаца.
Поручник фалангиста Мануел Мена погинуо је у бици на Алта Тера, једној од одлучујућих битака Шпанског грађанског рата. Његова погибија је деценијама мит и траума његове породице. Писац Хавијер Серкас, заједно са славним филмским редитељем Давидом Труебом, креће у потрагу за чињеницама живота и смрти Мануела Мене, откривајући деценијама потискиване истине о једној породичној историји, Шпанском грађанском рату и модерном шпанског друштву. А кључ ове несвакидашње узбудљиве потраге и разрешење романа јесте чувена прича Данила Киша „Славно је за отаџбину мрети“ из књиге „Енциклопедија мртвих“.
Један од најбољих европских романа у последњој деценији.

Бранко Анђић
ВЕЛИЧИНА СВЕТА
Лагуна, Београд

Према речима Александра Гаталице, Бранко Анђић је један од оних писаца који величину света мери маленкошћу људи. „Анђићеви јунаци добро знају да не могу контролисати ни све своје ћелије у организму и наредити им да у једном часу једна од њих не почне неконтролисано да се множи, а камоли велики свет који почиње одмах иза њихових отворених капака сваког јутра када устану, отворе очи и пожеле да буду неко други. У овом трагичном раскораку населио се реализам овог писца који у сваком тренутку може да се прочита као магијски реализам“, истиче поред осталог Гаталица о овом Анђићевом делу. Ана Марија Шуа пишући о роману „Величина света“ каже да на радост читалаца прозу Бранка Анђића одређују осећајност, хумор, иронија и интелигенција: „Један роман може бити велики причајући наизглед мале приче. У овом великом роману, читав свет има тачно величину илузија и жеља његових ликова. Историја једне земље открива се кроз породичну причу испричану осећајно, с пуно нежности али никако сладуњаво. Она је оштра кад је то потребно, увек искрена, чак и кад боли.“ Гиљермо Мартинес каже да тананом сетом и изузетно интелигентним хумором аутор „Величине света“ реконструише једно минуло доба и свет прошлости, те да све подсећа на заводљиве нежне књиге каква је „Пустињска борба“ Хосеа Емилија Пачека или на филмове попут „Биоскопа Парадизо“ а да сугестивном прозом и префињеним експресивним решењима Бранко Анђић оживљава читаву једну епоху у свој њеној идејној сложености, осећајности и обичајима, док његова дирљива приповест пулсира незаборавним одјецима.

Негар Џавади
ДЕЗОРИЈЕНТАЛНА
Службени гласник, Београд

Негар Џавади, француско-иранска ауторка, припада новој генерацији писаца, већином настањених у Европи, који стварају на језику своје нове земље. Истражујући свој идентитет и осећање припадности, неминовно се враћају пореклу и коренима, домовини, напуштеној и вољеној, чији значај расте с удаљеношћу или с немогућношћу повратка. Роман Негар Џавади припада Француској по језику и месту настанка, а Ирану по стилу приповедања, по љубави према домовини и породици.
Јунакиња романа Кимија, рођена у Техерану, од своје десете године живи у избеглиштву у Паризу. Трагајући за местом које би могла да назове својим, држи на одстојању своју породицу, културу и домовину, све док је у чекаоници једне париске клинике не зграбе џини, духови из прошлости, и не почну да плету нити приче о три генерације породице Садр: о баки рођеној у харему, оцу новинару и политичком активисти, о Кимијином одрастању и музици која пружа уточиште. „Дезоријентална“ је приповест о сећању и идентитету која ће вас насмејати, расплакати и натерати да се замислите; велики роман о јучерашњем Ирану и данашњој Европи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *