ИЛИ-ИЛИ И ПОСЛЕ ТОГА – Народни устанци се шире Србијом

Како се демократија развијала, тако је демократска власт бивала све немилосрднија према демосу

Ових дана главне вести за народ стижу из Блока 37, Нови Београд. И тамо је српска држава успела тако да ради у корист грађана Србије да они то више нису могли да поднесу.

НИЧЕОВА ДАЛЕКОВИДОСТ Кад је крајем XIX века Ниче говорио да „све што држава каже је лаж и све што има украла је“, доживљавано је то као пророчка далековидост. Данас је то „пророчанство“ толико очигледно да су тога свесни сви. Како се демократија развијала, тако је демократска власт бивала све немилосрднија према демосу.
Ако неко, у каквој усклонитој соби у коју се не пушта свако, држи велику мапу Србије (са КиМ, наравно) и на сваки устанак народа забада црвени барјачић, онда је црвени талас – плима. Јесте, и потпомогнута светским кретањима. У другој години корона епохе сваки десети човек у свету је гладан. Сваког минута умре 11 људских бића. Није да народ воли побуне, али у свету где су богатство и моћ овако распоређени, други пут се не види.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Један коментар

 1. Какав сјајан , у мало речи, свеобухватан текст!
  Да, Вучић је добио изборе за све, али остаје чињеница да половина бирачког тела апстинира: гласањем се баш ништа не може добити – чему походи на биралишта? Све остаје исто, или још горе бива.
  Но, Вучић је једино одговоран што креатуре – доказане непријатеље, праве издајице, “експерте” са сметлишта… представницу ЛГБТ популације у лику доскоро анонимне особе – актуелне премијерке (која се само доказала у јавном настојању да се представи као мушкарац – и чему још?) – гурајући нам тако прст у око: нашој традицији добром укусу, ставу Цркве… – такве особе, не само да и даље чува (после свих “реконструкција” у Влади) већ довлачи, на згражање Срба, личност са другог сметлишта, каква је Г.Ч.
  “Ка скакавац што поље попасе…” досад су вође демократских и свих других партије без тог предзнака, “помогле” Србији – помогле да се ослободи својих природних блага, воде, земљишта, фабрика, супстанци од којих живот народа зависи… и да намакну колонијално ропство на врат целој земљи.
  а себе напуне “као брод”…
  Наши представници у Парламенту, неприсутни у расправама, у пуном броју су у сали само кад је “дан за гласање”. За шта гласају, или против чега, имају ли благе везе? Обичне машине за гласање које не мисле својом главом, него све раде по искључиво “партијском задатку”.
  То је слика наше (и сваке друге) демократије. Демократија је само једна реч, без значаја, као што је и слобода говора (и све остале слободе и људска права) само нешто што пише у Уставу, и што се сваким даном све вше осипа, здушним залагањем погрешних министара на погрешним местима, и неслободним за одлучивање о ма чему (без)бројних посланика којих, за време заседања Парламента, нигде и нема (збиља, где су они у то време? како зарађују своје посланичке плате?). И сви остали, ма о чему имали моћ да одлучују – где су? Па се не би могло десити да се не зна ни ко је крив за урушавање станишта људи у Видовданској улици; да се дају дозволе за градњу многих мини хидроелектрана којима се дебело нарушава природа и онемогућава живот људи у тим крајевима, са несагледивим последицама; да се доводи убица, протеран из неких земаља, какакв је “Рио Тинто”, па још за бедну сићу… На шта све неће пристати наша држава!!!
  А живимо у демократији, тј владавини народа. Па ево, ово је мој прилог демократији!

  7
  1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *