Џонсонов гамбит

Случај разарача „Дефендер“

Rule Britannia, jедна je од две незваничне химне Британије (друга је Jerusalem) и почиње овим стиховима: Rule, Britannia! Britannia, rule the waves! Britons never, never, never shall be slaves (О Британијо, господари таласима! Британци никада, никада неће бити робови). Песма је из 18. века и сведочи о поморској сили и империји у којој сунце никада не залази. А данас, ко то данас господари таласима?

Својевремено се, пре четрдесетак година, препричавао виц који је имао и наслов: „ТАСС извештава“. За оне мало заборавније, али и за оне млађе, ТАСС је Телеграфска агенција Совјетског Савеза. То је нешто као наш Танјуг или британски Би-Би-Си. Eво вица: ТАСС извештава да је совјетски трактор мирно орао поред кинеске границе када је један одред кинеских тенкова отворио ватру на совјетске пољопривреднике. Наш трактор је храбро узлетео, прешао на кинеску територију, па у бришућем лету кренуо ка кинеским тенковима, отворио је ватру и уништио их. Потом се мирно вратио на совјетску територију и наставио да оре.
Тако је било пред распад совјетске империје. Кина је, обратите пажњу, била непријатељ, а стварност и пропаганда нису имали много додирних тачака. Психолошко ишчашење је достизало свој врхунац који ће кулминирати распадом тог система и још неколико околних држава. Привид кохерентности је одржаван слепом идеолошком послушношћу која је наметана медијима масовних комуникација и страхом. Како то данас изгледа на Западу, империји која је прогласила да ће окончати све империје једном за свагда, па тако и сам појам историје?

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Један коментар

  1. Kod ovakvih događaja kakav je bio „Difender“, važno je sačekati informacije i posebno reakcije. Mislim da je osnovno pitanje „gde je ovde logika događaja“. Ne ulazeći u sve moguće političke i vojne kombinacije, ostaju jasne činjenice. „Difender“ je jedan od najsavremenijih razarača u svetu. 1. o.m. porinut je u VB razarač „Daring“ (tip 45) koji je, prema ruskim javnim vojnim izvorima, četiri puta jači od „Difender“-a (tip 42). Svaki od razarača 45 tipa imaće vatrenu moć cele eskadrile razarača prethodnog 42 tipa. Rusija nema ovakve razarače. Međutim, svi su ti planovi rađeni pre nego što je Rusija razvila supersonične projektile. Putanje je kakav je raspored moći sa takvim projektilima, u čije operativno postojanje NATO ne veruje. U svakom slučaju VB je (uz pomoć SAD) provocirala sa najvišom pomorskom tehnologijom koju je imala. Računali su na moćan efekat. Rusija na tu provokaciju je reagovala razumno. Kakav je efekat. Možda najslikovitije efekat pokazuje činjenica da je „Difender“ „uspeh“ proslavio u gruzijskoj nenatovsoj luci Batumi, gde su dočekani na najvišem nivou, uz ovacije prisutnih. Batumi je najveće primorsko letovalište u Gruziji. Pre uplovljavanja u Batumi „Difender“ je prošao veći broj turskih natovskih luka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *