„Гаспром њефт“: инвестиције и у НИС и у друштвено-одговорне пројекте у Србији

„НИС игра значајну улогу не само са аспекта бизниса, већ и са аспекта могућности финансијског учешћа у хуманитарним пројектима. Овде се већ 12 година бавимо реализацијом различитих социјалних и културних пројеката – почев од фестивала руске музике, који наш пријатељ Емир Кустурица организује у Србији, до Храма Светог Саве, у чијој смо изградњи унутрашње декорације активно учествовали“, изјавио је Алекасандар Дибаљ, члан Извршног одбора „Гаспром њефта“ за агенцији ТАСС, на маргинама недавно одржане конференције Валдајског клуба у Београду.

„Инвестиције „Гаспром њефта“ у пројекат износе око 10 мил. евра и ми смо поносни што нам је указано поверење да будемо део организације тих веома комплексних уметничких радова“, изјавио је члан Извршног одбора компаније.

Он је појаснио и да прошле године фестивал „Кустендорф класик“, заједнички пројекат „Гаспром њефта“ и чувеног режисера Емира Кустурице, није био одржан због пандемије.

„Ове године је Емир смислио формат који ће омогућити одржавање фестивала у условима пандемије: одлучио је да направи концерт у дигиталном окружењу. У режиму онлајн биће одржан концерт његове групе The No Smoking Orchestra, која ће извести неколико својих нумера уз пратњу, такође у режиму онлајн, младих музичара из различитих делова Русије и Србије, који су последњих година побеђивали на овом такмичењу. То ће бити музички стрим под Емировим руководством и уз учешће његовог оркестра и младих музичара. Уверени смо да је то сјајна идеја и сада се заједно са тимом Кустурице бавимо њеном организацијом,“ испричао је Дибаљ.

Он је подсетио и да је до доласка „Гаспром њефта“ 2009. године НИС био губиташ са застарелим производним капацитетима, а да је данас то водећа енергетска компанија на Балкану, која генерише око 15% давања у државни буџет Србије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *