Узбудљива туристичка одредишта: „И овог љета – ТРЕБИЊЕ ТЕ ЧЕКА“

Чека те Херцеговина.
Чека те Херцеговачка Грачаница, чека те Тврдош.
Чека те Јован Дучић.
Чека те кристално чиста Требишњица.
Чека те сунце, чека те вино.
Чекају те платани.
Чекају те драги људи које срећеш на сваком кораку.

Момо Капор је давно написао за Требиње да није ни село ни метропола, да је Требиње метафора, сан.

Требиње је град смјештен на самом југу Републике Српске (Босне и Херцеговине), на раскрсници путева, између градова под UNESCO заштитом, на само 25 км од обале Јадранског мора.

Има изузетно повољан геопрометни положај и благу медитеранску климу са великим бројем сунчаних дана годишње (260), што га чини идеалним мјестом за живот, али и савршен одмор, те погодује развоју различитих пољопривредних култура. Налази се на 273 м надморске висине, обухвата површину од 904 км2 и има 32.00 становника.

Економски је, културни и туристички центар источне Херцеговине и важи за веома складно изграђен и урбанистички уређен град.

Први пут Требиње се спомиње у X вијеку код Константина Порфирогенита, под називом Трибунија. Кроз своју дугу и бурну историју Требиње је увијек представљало раскршће путева и везу између медитерана и унутрашњости Балканског полуострва.

Овај град из године у годину постаје све значајније и развијеније туристичко одредиште. Биљежe ce посјете туриста из различитих дијелова свијета из преко 90 држава, а статистика говори да је њих сваке године све више. Ако занемаримо 2020. годину која је била лоша због вируса корона, можемо рећи да је Требиње у протеклој деценији доживјело својеврсну туристичку експанзију.

До тога је дошло превасходно због проширења туристичке понуде која је данас веома разноврсна и комплексна.

Град краси ријека Требишњица, која најљепшим дијелом протиче кроз сами центар. Некада највећа понорница у Европи својом чистоћом, прави је рај за спортске и рекреативне риболовце, љубитеље кајака и кануа и за бројне купаче.

Туристички инфо-центар је смјештен на најатрактивнијој и најфреквентнијој локацији. Спада у ред најбољих инфо-центара на овим просторима о чему свједоче бројна признања која су током година рада пристигла на нашу адресу. Зато не чекај већ данас спакуј кофере и крени јер: „И овог љета – ТРЕБИЊЕ ТЕ ЧЕКА.“            

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *