Умрети од короне или од вакцине

После случаја Камила процес вакцинације у Италији прилично је успорен јер мало ко данас у овој земљи верује да је у понуђеној вакцини спас, а још мање у беспоговорном слушању директива тзв. кризног штаба. Истовремено, премијер Марио Драги и његова особа од поверења, генерал Франческо Паоло Фиљиоло не одустају од својеврсне утакмице с осталим чланицама ЕУ

Камила Канепа (18) преминула је после две недеље узалудних покушаја лекара болнице у Ђенови да јој спасу живот после тешке мождане хеморалгије, која је наступила непосредно после вакцинације против ковида 19. Дежурни неурохирург који ју је оперисао изјавио је да у току свог дугогодишњег стажа није видео људски мозак у тако трагичном стању: „Све вене су биле зачепљене огромним тромбовима, остатак мозга је већ био уништен претходним крварењима и чим сам отворио њену главу, било ми је јасно да јој нема помоћи – вене у мозгу су саме од себе пуцале, крв се разливала и рапидно уништавала оно што је од мозга још било остало.“
Пацијенткиња је била савршено здрава, тренирала је одбојку, припремала се за матурски испит у економској школи и с пријатељима већ планирала да после прославе матуре оде на своје прво самостално летовање у Грчку. Наравно, после вакцине за коју се цело друштво пријавило 25. маја у оквиру кампање за вакцинацију младих зване „Опен деј“, када је у близини Ђенове за младе организована дискотека под ведрим небом; већина њих није ни знала шта је то, јер су дискотеке из безбедносних и антиковид мера у Италији затворене већ две године. Улаз је био слободан, било је бесплатно чак и једно пиће, али само за оне који су на улазу у „дискотеку“ пружили руку и допустили да им се убризга вакцина, у случају несрећне девојке Астразенека, уз претходно потписивање сагласности да особа добровољно пристаје да учествује у медицинском експерименту тестирања вакцине која још није стопроцентно испитана, али сигурно штити од умирања од опасног ковида 19, те да су бенефити од исте много већи од ризика који ипак постоји. Занимљиво је да у Италији нико до сада није објавио неко сувисло истраживање из којег се бар назиру последице које ће тек наступити после масовне вакцинације грађана, с обзиром на то да је свима јасно стављено на знање да овај „експериментални период“ траје до 2023. године.
Али у кампањи за масовну вакцинацију, коју је италијански премијер Марио Драги најавио као један од приоритета своје владе, не бирају се начини и средства. Све је врло еуфорично, све је врло „фенси“, за младе се организују дискотеке, за старије попусти у самопослугама, а многи италијански модни ланци који су се прикључили „кампањи“ пристали су да дају велике попусте купцима који покажу сертификат да су се вакцинисали.
Међутим, за оне који одбијају вакцине заиста долазе црна времена. Најгоре је што долази до правих емотивних трагедија, раскидања бракова и дугогодишњих пријатељстава и потпуних друштвених изопштења за оне који се „још увек нису вакцинисали“. Данас је бити вакцинисан ствар престижа, а ко случајно у друштву призна да није, одмах се сматра лудаком, потенцијалним преноситељем заразе и особом за избегавање.

КРАЈ ИДИЛЕ Све је функционисало по непогрешивом плану Марија Драгија јер нико није ни сумњао да нови италијански премијер, иначе дугогодишњи високи функционер најмоћније светске пословне банке „Голдман Сакс“, неће и овај најновији задатак одрадити перфектно.
Многи Италијани који су се отрезнили после почетне еуфорије „светог Марија чудотворца“ сада се питају: за кога и у чијем интересу? Кампања за масовну вакцинацију је конципирана и кренула у праксу до савршенства, било је предвиђено око 600 вакцина дневно, за председника кризног штаба постављен је бивши НАТО генерал Франческо Паоло Фиљиоло, који се редовно јавно појављивао у војној униформи и тако тренирао строгоћу, али и целој акцији давао ноту озбиљности, будући да се овде војска поштује и још се верује „да бар генерали не краду“.
У међувремену, десио се непредвиђени догађај који је пореметио планове – преминула је млада Камила Канепа, чија је породица била врло угледна, тако да ова вест није баш могла да се сакрије и да буде медијски заташкана као смрти претходних 100 жртава вакцине у Италији.
Камила је већ дан после вакцине добила тешку главобољу и вртоглавицу, али и она и родитељи су помислили да је то можда због два коктела које је попила на журци „Опен деј“. Ситуација је постала драматична када је изгубила свест и родитељи су у паници позвали хитну помоћ. Остатак, као и крајњи исход смо већ описали, али водећи италијански медији покушали су да прикрију ову жртву помпезно најављиваних манифестација кампање за вакцинацију младих званих „Опен деј“, и да безобразно слажу како се не би прекинула и „упропастила кампања вакцинације младих“, која је иначе сјајно кренула с хиљадама младих који су се широм Италије окупљали у импровизованим дискотекама.
Наиме, када је Камила преминула, одмах је у римској „Републици“ освануо текст да је од рођења била болесна од некакве аутоимуне генетске болести, али је било мало теже лагати и за осталих десетак жртава „Опен деја“. Породица је тужила „Републику“ и преко свог адвоката изјавила да је била здрава до вакцинације. Јавиле су се и породице осталих жртава, али и они који очекују другу дозу вакцине; ревакцинација је после случаја Камила „прилично успорена“ јер је дошло до масовних отказивања заказаних термина, тако да мало ко данас у Италији верује да је у понуђеној вакцини спас, а још мање у беспоговорном слушању директива тзв. кризног штаба.
Поготово што, без обзира на апсолутну грађанску послушност и одазив на вакцинацију (за сада смо само на 35 процената италијанске популације), премијер Марио Драги и његова особа од поверења, генерал Франческо Паоло Фиљиоло не одустају од својеврсне утакмице с осталим чланицама ЕУ – кампања вакцинације може да се упореди с тренутно актуелним Европским фудбалским шампионатом. Наиме, сваког дана у водећим италијанским медијима излазе табеле броја вакцинисаних, уз упозоравајуће и алармантне податке о онима који кваре просек и још се опиру овом цивилизацијском и модерном чину, те одбијају да учествују у колективној имунизацији, иако им још увек нико није објаснио шта то конкретно значи пошто и даље, чак и по несносним врућинама, морају да носе маску и на улици, а где год да оду као пропусницу морају да покажу фришки ПЦР тест који овде кошта око сто евра.
У међувремену се огласио и познати италијански инфектолог Матео Басети, један од оних за које се многи питају када стиже да ради у болници када је нон-стоп гост у ТВ емисијама где здушно пропагира масовну вакцинацију. Басети је недавно добио и полицијску заштиту, с обзиром на то да је 1.700 људи на његовом фејсбук профилу оставило претеће поруке које су класификоване као говор мржње. Ова лекарска ТВ звезда је недавно у једној врло гледаној емисији признала: „Погрешили смо. Ето, признајем, својевремено смо жртвама ковида 19 проглашавали и све остале – преминуле од инфаркта, можданог удара, канцера…“ Слично је изјавио и Лука Заја, гувернер италијанске провинције Венето: „Из Рима нам је јављено да морамо да одржавамо страх, да се људи уплаше и да се после одмах сви вакцинишу.“
После смрти 18-годишње Камиле дошло је до отказивања масовних и колективних вакцинација типа „Опен деј“. Настао је и потпуни хаос поводом вакцина, јер је поменута Астразенека у Италији забрањена за млађе од 60 година. За оне који су примили прву дозу сада се без проблема саветује друга доза и то другачије вакцине, оне из породице РНА. И лаику би било јасно да ако пијеш лекове за одређену болест, не можеш тек тако, кад их потрошиш, прећи на друге. Гаранција да је све под контролом и да мешање вакцина није никакав проблем јесте премијер Марио Драги, који је најавио да ће се лично вакцинисати дозом Фајзера иако се претходно вакцинисао Астразенеком.
У прилично експлозивној ситуацији најгоре од свега је што нико од политичара не схвата да обични људи више немају снаге за њихове свађе и размирице, и да је клима у Италији постала прилично анархистична. Поготово што медији крију бројне смрти настале после вакцинације. Недавно је на интернету освануо портал с именима и презименима око стотину преминулих, тек толико да се зна ко је веровао у науку, био послушан грађанин и тако скончао.

НЕМА ОДМОРА ДОК ТРАЈЕ ОБНОВА Ова парола из периода који би многи код нас назвали удбашким и комуњарским нажалост је идеална илустрација онога што се данас дешава у Италији. Дакле, кампања за вакцинацију не стаје, без обзира на мртве и жртве (нико у њих не рачуна оне који су преживели, али после тешког можданог удара остали инвалиди за цео живот).
Сада креће хајка на оне који се још нису вакцинисали и то баш директно – од врата до врата. Поменута акција већ је била најављена, а њој је претходило медијско убеђивање народа да, цитирамо, „свако буде одговоран, цивилизован и да не угрожава друге“.
Аутор овог текста има 60 година, није се вакцинисао, али срећом никада није био болестан и зато спада по статистикама у групу оних који су најмање послушни, који се противе директивама и не желе да се вакцинишу. Дакле, оних који нису одговорни, цивилизовани и пристојни.
На звоно на вратима ако неког не очекује ваш аутор и не одговара. Овог пута се случајно јавио и чуо: „Добар дан, ви се још нисте вакцинисали?“ Уз то се представљају као пуковник италијанске војске, психолог и медицински радник. На домаћину је само да отвори и да их пусти да обаве свој посао. Избор вакцине је слободан. И пошто су љубазно одбијени, не одустају: „Размислите и дођите у центар за вакцинацију у свом кварту. Знајте само да је то за ваше добро, али првенствено за добро целе наше земље.“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *