Слика нове нормалности

После скоро годину и по дана опасног живљења и паничног праћења свакодневних извештаја локалног експертског кризног штаба о броју новозаражених, хоспитализованих и преминулих од „куге 21. века“ који су редовно били употпуњени и ТВ прилозима, тачније директним преносима гушења и умирања под мукама, углавном изнемоглих стараца, хроничних болесника и лица која су била у терминалној фази канцера, италијански грађани су најзад одахнули – ситуација је сада под контролом, захваљујући пре свега „масовном одзиву на вакцинацију“

У Италији се најављује повратак у нормалу. Тачније, у релативно нормалан живот – без полицијског часа, с поново отвореним ресторанима, кафићима, биоскопима, позориштима и теретанама. Због још важећих мера социјалне дистанце, број места је преполовљен, а самим тим су и цене удвостручене. Дакле, по „новој нормалности“ све што није пуко преживљавање постаје луксуз и забава за одабране, оне с дубљим џепом.
Јасно је стављено до знања да је и даље обавезно ношење маски и то и по градовима и на мору и језерима, по плажама, те по шумама и горама. У противном следи казна.
Међутим, нико од овдашњих славних ТВ вирусолога и експерата још не зна шта Италију чека после „летњег примирја“ и да ли ће „смртоносни вирус“ опет букнути на јесен у форми неке нове и још опасније егзотичније варијанте од претходних.
Стога се из предострожности, већ почетком септембра, за све савесне грађане који су примили две предвиђене дозе вакцине планирају и трећа и четврта, за сваки случај. Иако још није јасно какву су заштиту добили они који су се одмах вакцинисали уколико и даље морају нон-стоп да носе заштитне маске и да максимално поштују социјалну дистанцу. Експерти тврде да сви вакцинисани имају малу шансу да умру уколико се заразе и неком новом варијантом. Дакле, можда се исплатило чекање у километарским редовима за вакцину, али је сада питање како даље?

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *