Резолуција СБ УН 1244 минимум испод кога се не сме ићи

Округли сто „Агресија НАТО-а на СРЈ 1999. и нови хладни рат“

У Дому Војске Србије, 9. јуна 2021, одржан је округли сто на тему „Агресија НАТО-а на СРЈ 1999. и нови хладни рат“. Организатори скупа су Клуб адмирала и генерала Србије и Београдски форум за свет равноправних

Пише Марина Чолић

На овом важном скупу с еминентним учесницима поред осталог је речено да ако је Резолуција 1244 СБ УН 1999. године, док је земља била под бомбама НАТО-а, представљала максимум могућег – Резолуција 1244 данас представља минимум испод кога се не сме ићи у дијалогу о решењу статуса КиМ.

На скупу су говорили: владика мохачки Исихије, др Момчило Вуксановић (председник Српског националног савјета ЦГ), Константин Затулин (посланик Државне думе Русије, који се онлајн јавио из Крима), проф. др Даница Грујичић, генерал Миломир Миладиновић (председник Клуба адмирала и генерала Србије), Никола Шаиновић, генерал Обрад Стевановић, проф. Слободан Рељић, др Небојша Вуковић (Институт за међународну политику и привреду), проф. Душан Пророковић (Институт за међународну политику и привреду), генерал Лука Кастратовић (председник Извршног одбора Клуба генерала и адмирала Србије), Раде Дробац (потпредседник Београдског форума) и Живадин Јовановић (председник Београдског форума). Скупу су присуствовали и представници амбасада Русије и Палестине.

Такође је речено да ничим не треба умањивати одговорност НАТО-а за људске жртве, разарања и за коришћење забрањеног оружја, као што су пројектили са осиромашеним уранијумом и касетне бомбе. Констатовано је да је то био нуклеарни рат ниског интензитета.

Изнесено је мишљење да се нови хладни рат огледа у наметнутим поделама на алијансу демократских земаља и земаља које Запад назива „ауторитарним системима“. Нови хладни рат довео је до пораста неповерења и конфронтације на глобалном плану, трке у наоружању, економског рата санкцијама и ратно-хушкачке пропаганде. Таква ситуација неминовно рађа и непредвидиве инциденте и развоје. У том смислу је наведено да НАТО лансира масовне војне вежбе, највеће по обиму од краја Другог светског рата, попут Defender Euro 21 и Defender Indo-Pacific 21, које обухватају три континента истовремено – Европу, Африку и Азију. Чини се као да неко жели да постави челични обруч око Русије и Кине.

Изражено је мишљење да Бриселски дијалог о Косову и Метохији има конструкциону грешку јер почива на фикцији о статусној неутралности ЕУ, односно Немачке. Зато су изостали резултати и изневерени интереси Србије.

На округлом столу одато је признање председнику Чешке Милошу Земану, који се извинио због учешћа Чешке у агресији НАТО-а, и изражено је уверење да ће то пробудити савест лидера других земаља да следе Земанов пример. Ако не сада, то се у будућности мора десити зато што није само у интересу Балкана него и у интересу Европе како би она почела да води аутономну политику. Признање је одато и судији Приски Матимби Нијамбе из Замбије на издвојеном мишљењу на пресуду Хашког трибунала генералу Ратку Младићу.       

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *