РАТКО МЛАДИЋ ОСУЂЕН НА ДОЖИВОТНИ ЗАТВОР: Срамна пресуда српском генералу

Пресуда Ратку Младићу је потврђена – генерал ВРС осуђен је на доживотни затвор.

Председавајућа жалбеног већа Приска Матимба Нијамбе издвојила је своје мишење. Читање пресуде трајало је отприлике сат времена. Одбијена је жалба тужилаштва да Младић буде осуђен за геноцид у шест општина у БиХ. 

Поводом Младићеве жалбе да је суд у првостепеној пресуди начинио више грешака када је закључио да је удружени злочиначки подухват постојао, закључено је да Младић није показао да је првостепено веће погрешило, уз супротно мишљење судије Нијамбе.

Поводом жалбе Младића због права на правично суђење, председавајућа Жалбеног већа је рекла да је веће, уз супротно мишљење једног судије, одбило основе жалбе.

Поводом оспоравања неких аспеката пресуде, Жалбено веће је констатовало да Младић није показао да је претресно веће погрешило.

Закључено је и да су геноцид, истребљење и убиство постали додатна средства са остварење УЗП у вези са Сребреницом. Пресуђено је да је Младић делио намеру да се оствари зајендички циљ у вези УЗП.

Жалбено веће уз супротно мишљење судије Нијамбе, сматра да је неуверљиво да је Младић деловао да се цивили преместе из хуманитарних разлога.

Један коментар

  1. Kova Belenzada

    Sudija Nijambe je jasno shvatila da se u Hagu brutalno ignorisao osnovni princip prava “Lex uno ore omnes alloquitur”, te je izdvojila svoje ime iz ove nepravedne presude.

    U tom krvavom gradjanskom ratu u Bosni i Hercegovini, stradali su masovno i Srbi od Armije BH, diljem Bosne i Hercegovina, od Kravica i Bratunca, preko Ozrena, Kupresa, Konjica, Gorazda, Sarajeva, kao cetvorogodisnjeg ratnog logora za Srbe. O tome su napisani mnogi dokumenti, a jedna od njih je i knjiga “Genocid nad Srbima u Sarajevu 1992-1995”, Ivanisevic, Gavrilovic.

    Zato i jeste razumljiva i bolom obojena izjava Milorada Dodika: “Kakva je to pravda, kad presudu sa slobode slusaju Naser Oric, Atif Dudakovic, Ante Gotovina, Ejup Ganic, i jos mnogi, a znamo kakve su zlocine pocinili nad Srpskim narodom?!”

    Iz nepravde ne iznice pravda!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *