НОВИ ЦИКЛУС НИС-ОВОГ ПРОГРАМА ЗАЈЕДНИЦИ ЗАЈЕДНО

У еколошке пројекте у локалним самоуправама НИС улаже 107,5 милиона динара

У жељи да настави да позитивно утиче на екологију и да унапређује стање животне средине у Србији, компанија НИС потписала је данас Меморандум о сарадњи са Министарством рударства и енергетике и Министарством заштите животне средине Републике Србије о заједничкој реализацији еколошких пројеката.

Такође, размењени су и споразуми о сарадњи између НИС-a и локалних самоуправа широм Србије, које су партнери НИС-овог програма друштвене одговорности „Заједници заједно“. Ове године, споразуми су фокусирани на подршку еколошким пројектима који ће бити реализовани у 12 градова и општина у Србији у којима компанија спроводи највећи део својих пословних активности – Београду, Новом Саду, Пожаревцу, Нишу, Чачку, Зрењанину, Панчеву, Кикинди, Кањижи, Новом Бечеју, Србобрану и Житишту. Укупна средства у износу од 107,5 милиона динара биће усмерена на унапређење заштите животне средине у овим градовима и општинама кроз увођење система соларног напајања и осветљења, замену котлова, уређење јавних градских паркова и парковских површина, садњу аутохтоних врсти биљака, постављање иновативних еколошких парковских елемената, соларно осветљење парка, постављање рециклажних канти и контејнера.

На свечаности у Палати „Србија“ Меморандум су потписали Кирил Тјурдењев, генерални директор компаније НИС, Зорана Михајловић, потпредседница Владе Србије и министарка енергетике и рударства, као и Ирена Вујовић, министарка заштите животне средине. Манифестацији су присуствовали и представници локалних заједница, учесница програма „Заједници заједно“, у чије име се присутнима обратио Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада.

Потписивањем споразума о сарадњи између НИС-а и 12 локалних заједница уједно почиње и овогодишњи конкурс „Заједници заједно“. О избору пројеката одлучиваће Комисија састављена од представника компаније НИС, локалних самоуправа, Министарства заштите животне средине и Министарства рударства и енергетике. Сви услови и пропозиције јавног конкурса „Заједници заједно“ који траје до 5. јула 2021. године могу се наћи на сајту https://www.nis.eu/zajednici-zajedno/, а резултати конкурса биће објављени до 15. септембра 2021. године. Од 2009. године НИС је у оквиру програма „Заједници заједно“ у развој локалних заједница уложио око 1,4 милијарде динара и реализовао више од 1.000 пројеката.

Зорана Михајловић, потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике, рекла је да зелена агенда и зелена економија треба да буду модел раста и да сви пројекти које реализује држава, као и локалне самоуправе и друштвено одговорне компаније, треба да допринесу да Србија иде путем одрживог развоја.

”Нико од нас не може сам да направи тако велике кораке у заштити животне средине, одрживом развоју, енергетској транзицији, не може само једно министарство, један град, влада, једна компанија. Али, можемо ако смо сви у томе заједно, као што смо заједно кад се доносе одлуке у енергетици, рударству и заштити животне средине и као што заједно радимо на овом пројекту ”, рекла је Михајловићева.

Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а, рекао је да НИС,  као једна од највећих компанија у Србији, настоји да буде пример другима по успешном развоју бизниса, али и по ефикасној заштити животне средине.

„Од 2009. године у еколошке пројекте уложили смо готово 120 милиона евра. Али, наше инвестиције у ту област су вишеструко веће, јер све наше капиталне пројекте реализујемо са намером да унапредимо заштиту животне средине. Данас, са нашим пријатељима из Владе Србије и локалних заједница, настављамо овај важан посао – настављамо да улепшавамо Србију. И радићемо на томе сваког дана, упркос изазовном времену. На тај начин, испуњавамо своју визију и свој мото – да будућност претварамо у дело. Хвала вам што ћете бити са нама на том путу“, навео је Тјурдењев.

Ирена Вујовић, министарка заштите животне средине у Влади Републике Србије,  истакла је да је програм Заједници заједно велика шанса за 12 градова и општина да конкуришу за најважније еколошке пројекте.

„Компанија НИС је препознала шта је најпотребније градовима и општинама и зато ће по овом програму улагати у замену котларница на еколошки прихватљивије енергенте, озелењавање јавних површина, пошумљавање. У министарству које водим трудили смо се да подржимо такве пројекте, и кроз наше конкурсе донели смо средства у 54 локалне самоуправе. Значи нам свака помоћ друштвено одговорних компанија и надам се да ће и друге следити овај пример“, рекла је Вујовић.

Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада истакао је у име свих локалних самоуправа које учествују у програму „Заједници заједно“ значај сарадње са компaнијом НИС, и напоменуо важност улагања у еколошке пројекте.

„Сарадња са НИС-ом променила је набоље наше градове и општине у разним сферама. То су биле године борбе за лепшу и чистију Србију, а ова етапа, коју данас покрећемо, показује да је Србија ојачала, сазрела и да брине о сваком аспекту живота грађана. Програмом „Заједници заједно“ спојили смо питање заштите животне средине и енергетике и показали да те две сфере могу и морају да функционишу заједно. Одрживи развој је нешто што су Уједињене нације одавно дефинисале, те је јасно да то нису сукобљене стране, већ заједничке, партнерске позиције“, навео је Вучевић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *