Данска веза

Како, и зашто, америчка Агенција за националну безбедност (НСА) прислушкује своје савезнике у Европи? И због чега се стара, али веома непријатна афера прислушкивања немачке канцераке Ангеле Меркел претворила у нову и десет пута гору и опаснију по стабилност евроатлантских интеграција

Европску унију ових дана потреса нова афера прислушкивања која је покренута на основу резултата заједничке истраге угледних европских медија. Иако се ради о покушају да се дефинитивно разјасни стара афера из 2013. године о прислушкивању немачке канцеларке Ангеле Меркел, оно што је откривено даје далеко непријатнију слику и открива далеко веће димензије злоупотреба и незаконитог рада америчких обавештајних служби на простору „симбола законитости и људских права“ – Европске уније.

ПАРТНЕРСКО ПРИСЛУШКИВАЊЕ Неспорно је утврђено да је америчка Агенција за националну безбедност у периоду од 2012. до 2014. године систематски прислушкивала велики број лидера најзначајнијих држава ЕУ, и да им је то омогућила и у томе им помагала данска војнообавештајна служба (ФН).
С територије Данске прислушкивани су лидери Шведске, Норвешке, Холандије, Француске и Немачке, а куриозитет је у томе што је данска обавештајна служба омогућила Американцима да прислушкују и нека данска министарства надлежна за индустрију и производњу оружја.
Јасно се види и да је тежиште те операције било на Немачкој, водећој држави ЕУ, где нису прислушкивали само канцеларку Ангелу Меркел и њен кабинет, него и председника Франка Валтера Штајнмајера, нека министарства, па чак и опозиционе лидере.
Сада комплетне нације увређено траже објашњење, пре свега од својих лидера, а у крајњој линији и од америчке администрације. Европски лидери су згранути и љути, али у исто време веома суздржани и благи у својим изјавама које су сличне као јаје јајету – да је прислушкивање међу пријатељским и партнерским државама недопустиво. Очито да нико од њих не жели конфронтацију с Американцима, те настоје да се нова афера заташка као и она стара. У случају старе афере, да би се смањио притисак јавности, у Немачкој је био покренут судски процес против актера незаконитог прислушкивања, али је убрзо прекинут с објашњењем да се незаконитости не могу доказати на суду.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.