„Бук Бијела“ – зелена снага ЕПС и ЕРС

Покренут хидро пројекат „Горња Дрина“

Изградња хидроелектрана овог типа важна је за енергетску безбедност, али и за заштиту животне средине

После више од четири деценије покрећу се инвестиције у градњу хидро капацитета горњем току Дрине. Удруженим снагама, „Електропривреда Србије“ и „Електропривреда Републике Српске“  реализоваће пројекат, а 17. маја положен је и камен темељац за хидроелектрану „Бук Бијела“ код Фоче, прву од укупно три ХЕ.

ХЕ „Бук Бијела“ је део пројекта изградње три хидроелектране не Дрини укупне снаге 211 мегавата, вредног око 520 милиона евра. Пројекат ће реализовати заједничко предузеће ХЕС „Горња Дрина“ у којем ЕПС има 51 одсто власништва, а ЕРС 49 одсто.

– Градња ХЕ „Бук Бијела“ на Дрини представља нови почетак у односима Србије и Српске, али и целог региона, те показује како се заједнички ради у интересу будућих генерација које неће познавати границе за рад, капитал, пројекте и опстанак. Ово је пројекат који отвара многа друга врата и могућности – рекла је Ана Брнабић, председница Владе Србије. – Изградња хидроелектрана овог типа важна је за енергетску безбедност, али и за заштиту животне средине, јер мање утичу на екологију него термоелектране. 

Пројекат је темељно припремљен, уз поштовање правне и техничке процедуре, домаћих закона и међународних стандарда.

– Заједнички са „Електропривредом Републике Српске“, после деценија чекања на овај пројекат, ЕПС као страни инвеститор са 51 одсто власништва у компанији ХЕС „Горња Дрина“, учествује у градњи три нове хидроелектране. Ова инвестиција од 520 милиона евра донеће зелене киловат-сате и повећати енергетску безбедност Србије и Републике Српске – рекао је Владимир Марковић, помоћник директора ЈП ЕПС и директор Сектора за кључне инвестиционе пројекте. – План је да снага ХЕ „Бук Бијела“, прве коју градимо, буде између 93,5 мегавата и 114,5 мегавата, са пројектованом годишњом производњом до 355 милиона киловат-сати.

Градња хидро система „Горња Дрина“ допринеће одрживом економском расту, друштвеном развоју и заштити животне средине, а ХЕ ће обезбедити обновљиву базну електричну енергију и послужити као додатак другим променљивим обновљивим изворима енергије.

До сада су урађени Студија оправданости са Идејним пројектом, студија економске исплативости као и додатна анализа оправданости, и потписани су концесиони уговори за све три хидроелектране. Изградња система електрана „Горња Дрина“ ствара услове за оптимално управљање водним ресурсима, како у погледу производње електричне енергије тако и водоснабдевања, наводњавања, смањења ризика од поплава и побољшања квалитета вода.

Вредност радова и опреме у ХЕ „Бук Бијела“ износи више од 200 милиона евра, док ће укупна инвестиција износити до 250 милиона евра. Будућа хидроелектрана имаће три агрегата, а сви агрегати турбине типа Каплан са вертикалном осовином. Oчекује се да током извођења радова буде ангажовано више од 500 радника различитих профила и степена стручне спреме. Процењује се да ће у периоду експлоатације на овом објекту бити потребно око 100 стално запослених

Цео пројекат „Горња Дрина“ предвиђа и изградњу хидроелектрана „Фоча“ могуће снаге од 44,15 до 53,58 мегавата и „Паунци“, снаге 43,21 мегават.

БиХ нема надлежност

Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да оспоравања пројеката попут овог немају основа.

–  Босна и Херцеговина није надлежна за изградњу хидроелектране „Бук Бијела“, те нису основане примедбе из Сарајева. Ова локација није граница између Републике Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине, него је то искључиво територија Републике Српске и концесија је у надлежности Комисије за концесије Републике Српске. Влада Србије није имала потребе да разговара са неким другим, изузев Владе Републике Српске – рекао је Вишковић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *