У СЕНЦИ НОВЕ НАКБЕ

СУКОБ НА БЛИСКОМ ИСТОКУ

Мај има посебно место у колективном сећању Израелаца, али и Палестинаца. Председник Светске ционистичке организације Давид Бен Гурион свечано је 14. маја 1948. године прогласио Декларацију о оснивању Израела. Његова одлука била је окидач за први званични рат Јевреја и Арапа у 20. веку и увод у „накбу“ – „катастрофу“, како су Арапи назвали стварање јеврејске државе. Данас, 73 године касније, Палестинци се налазе на прагу нове катастрофе

Иако се очекивало да ће најављено доношење одлуке Врховног суда Израела, о исељењу 13 палестинских породица из округа Шеик Џара, једног од квартова у Источном Јерусалиму, изазвати нов талас уличних протеста и сукоба Палестинаца и израелских снага безбедности, мало ко је могао претпоставити да ће се поново ући у масовну оружану конфронтацију. Како познаваоци прилика у Израелу описују, проблематика округа Шеик Џара, представља парадигму и микрокосмос, јеврејско-арапског сукоба око територија. Конкретно, спорна имања у овом округу јеврејска заједница је купила од арапских власника још 1876. године, о чему постоје и одређени сачувани подаци у османским земљишним књигама, међутим данас на њима живе арапске породице. Оне се суочавају са могућим исељењем из својих домова, јер израелски закони дозвољавају Јеврејима да захтевају повраћај парцела и објеката у Западној обали и Источном Јерусалиму које су поседовали или могли да поседују пре 1948. године.
Овакав законодавни приступ, који омогућује Јеврејима да судским путем исељавају палестинско становништво Источног Јерусалима, део је шире легислативне и политичке стратегије под називом „Свети басен“, односно плана израелских власти да створе „јеврејски појас“ у и око епицентра историје човечанства – Храмовне горе и да тако валоризују своје ратне успехе из „Шестодневног рата“ 1967. године када је израелска војска први пут крочила на тле Источног Јерусалима, након пропасти Великог устанка из 1. века н.е.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.