ПЛАН „А“ и ПЛАН „Б“

Шта то ради Бајденова Америка

У овом тексту говорим о томе да Сједињене Америчке Државе (и то, да разјаснимо, персонификоване у администрацији Џозефа Бајдена и лидерима Конгреса, односно оно што сасвим оправдано зовемо „дубока држава“) веома успешно у прва четири месеца спроводе своје замисли. Мислим да су оне врло опасне, свакако изузетно штетне, али овде се не бавим вредновањем, него покушајем да расветлим њихово поступање.

ПРОГОН НЕИСТОМИШЉЕНИКА На унутрашњем плану САД су успеле да легитимизују прогон неистомишљеника као нешто што се подразумева, а свакако као нешто што не заслужује било какву медијску пажњу.
Истовремено појачавају притисак своје идеолошке матрице и спровођење „правоверја“ на свим пољима: универзитетима, медијима, друштвеним платформама.
Не постоји проблем, па макар он био права драма каква је на граници с Мексиком, који ће бити третиран другачије него као ситница, камичак на путу који ће колико данас велики точак историје прегазити и претворити у прах.
До сада најављени и усвојени финансијски пакети државне интервенције (за сад их је три) укупно износе 5.700 милијарди УСД. Наравно да с тим обимом упумпавања новца расте БДП и ствара се клима оптимизма и вере у исправност политике која се води. И истовремено се пацификују незадовољни с доње две трећине друштвене лествице.
У правцу даље изградње подршке политици најављују се пореске промене против најбогатијих и у том светлу треба разумети и недавни предлог да се укину патентна права на производњу вакцина против короне.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *