НИС ОБЈАВИО ИЗВЕШТАЈ О ОДРЖИВОМ РАЗВОЈУ ЗА 2020. ГОДИНУ

Здравље и екологија на првом месту

Верујући да свака одговорна компанија и појединац могу да допринесу развоју шире заједнице, компанија НИС је објавила 11. узастопни верификовани Извештај о одрживом развоју.

У овом документу, који је објављен на НИС-овом корпоративном сајту https://bit.ly/3vuQR6a, јавност је на свеобухватан и транспарентан начин обавештена о активностима компаније током 2020. године на пољу развоја пословања, улагања у друштвено одговорне пројекте, заштиту животне средине, здравље и безбедност на раду, као и у развој људских ресурса.

У години коју је обележила пандемија COVID-19 приоритет НИС-а било је безбедно радно окружење и здравље запослених, сарадника и потрошача. Поред тога, НИС и запослени компаније исказали су хуманост на делу и подржали заједницу у изазовним тренуцима улажући више од 290 милиона динара у друштвено одговорне пројекте. Између осталог, НИС је у 2020. години обезбедио 270 тона авио горива за хуманитарне летове Air Serbia, 56 кисеоничких протокомера за београдске болнице, 500 комплета хируршких униформи за медицинске раднике, док су запослени – чланови Клуба волонтера НИС-а, реализовали више од 2.000 волонтерских сати у различитим хуманитарним акцијама подршке суграђанима.

Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а, оценио је у Уводној речи Извештаја о одрживом развоју да се пословање у 2020. години одвијало у изузетно сложеним околностима и да је утолико значајније да је и у прошлој години компанија пружила свој допринос остварењу циљева Одрживог развоја.

„Приоритет за НИС у 2020. години било је очување здравља наших запослених, сарадника и потрошача. У то смо уложили значајне логистичке напоре, имајући у виду број наших пословних локација и ангажованих колега, као и разноврсност бизнис процеса који се свакодневно одвијају. Успех у реализацији овог циља омогућио нам је да испунимо и свој други приоритет, а то је да обезбедимо непрекидну и безбедну производњу, прераду и дистрибуцију нафте и нафтних деривата.  Упркос бројним изазовима, успели смо да очувамо стабилно снабдевање тржишта у Србији и другим државама у којима послује НИС група и на тај начин допринесемо борби у сузбијању епидемије и њених последица“, истакао је Тјурдењев.

У области одрживог развоја НИС се руководи глобалним циљевима Уједињених нација и у Извештају препознаје 12 од 17 ових циљева чијем остварењу доприноси својим пословањем. Такође, у овом документу НИС на транспарентан начин представља свим заинтересованим странама своје пословне успехе, начин на који до њих долази, као и напоре да се оснажи заједница у којој компанија послује. Извештај о одрживом развоју НИС-а за 2020. годину у складу је са стандардима водеће организације у свету у области одрживог пословања Global Reporting Initiative (GRI), а верификовала га је независна ревизорска кућа „Ernst&Young“.

Улагања у развој бизниса

У извештају се, између осталог, наводи да је НИС, упркос кризи, у 2020. години реализовао значајне капиталне пројекте међу којима се издваја почетак рада постројења за дубоку прераду у Рафинерији нафте Панчево у које је уложено више од 300 милиона евра. Овај пројекат уједно носи и бројне позитивне еколошке ефекте, пре свих смањење емисија сумпор-диоксида и прашкастих материја. Такође, НИС је наставио и модернизацију малопродајне мреже, те је у прошлој години у Србији, Босни и Херцеговини и Румунији у рад пуштено укупно 14 бензинских станица. Такође, НИС је наставио да развија своје дигиталне пројекте и први у Србији омогућио плаћање за гориво на бензинским станицама без одласка на платно место путем мобилне апликације Drive.Go. Дигитални портфолио компаније има више од 110 пројеката, а процес дигитализације НИС види као шансу за лакше остваривање стратешких циљева компаније.

Еколошки пројекти

Настављено је и са реализацијом пројеката заштите животне средине у свим сегментима бизниса за шта је у 2020. години издвојено више од 200 милиона динара. Истовремено је споведен и опсежан програм за повећање енергетске ефикасности чији су резултат уштеде у вредности од 291 милион динара. Поред тога, НИС је у веома изазовној години остварио напредак и у области безбедности на раду – индикатор повреда са изгубљеним данима (LTIF) је смањен 8 одсто у односу на 2019. годину.

Најпожељнији послодавац

У прошлој години НИС је дао нови допринос развоју људских ресурса. У комплексним околностима организовано je више од 2.300 обука, на којима је учествовало преко 3.300 полазника. У години која је донела глобалну дестабилизацију тржишта рада, НИС је у истраживању специјализованог портала Инфостуд, у ком је учествовало више од 10.000 грађана, изабран за најпожељнијег послодавца у Србији.

Одговорност према заједници

Такође, НИС је наставио са развојем партнерских односа са локалним заједницама широм Србије. Поред подршке у отклањању последица епидемије, НИС је у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и Министарством унутрашњих послова Републике Србије уложио 114,5 милиона динара у дигитализацију наставног процеса и унапређење безбедности у школама широм Србије. Подршка заједници остаје један од приоритета НИС-а и у наредном периоду.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *