Негативно мишљење

Каква ће бити судбина Закона о истополним заједницама? И зашто је ово питање много шире од тобожње бриге за ЛГБТИтд. права

Требало би да је на ову причу стављена тачка. Барем за сада, што ће рећи да не би било упутно, јер би то било исхитрено, да се потпуно опустимо и одахнемо, будући да се може испоставити и да није баш реч о тачки колико о тачки са запетом или трима тачкицама, наставиће се… Како год, из ове интерпункцијске недоумице следи и неколико знакова питања, који нису ту због правописа већ стога што произлазе из околности које нам конкретно утичу на животе. Ако хоћете, нажалост, и на саму нашу независност. Али кренимо редом.

ВУЧИЋЕВА ПРЕСУДА Сигурно је да су, ако читају „Блиц“, присталице Александра Вучића поскочиле од изненадне радости када су, у његовом ускршњем интервјуу, прочитале да ће Закон о истополним заједницама, чије најављено доношење себи засигурно нису могли да објасне а још мање да га оправдају, ипак бити стављено ад акта.
Јер, рекао је Вучић, „не знам шта Скупштина планира када је реч о Закону о истополним заједницама. Али ја сам као председник Србије дужан да штитим Устав и ја тај закон не могу да потпишем… Устав упућује на Породични закон који брак дефинише као законом уређену заједницу мушкарца и жене. Стога, Закон о истополним заједницама не бих могао да потпишем и вратио бих га Народној скупштини… Свој лични однос сам показао избором Ане Брнабић за премијера, али истовремено нисам горљиви заговорник истополних заједница“.
Наравно да Вучић веома добро зна, иако тврди да не зна, шта Скупштина планира када је реч о Закону о истополним заједницама. Не само зато што његова странка тамо има апсолутну већину већ и зато што, хајде да будемо реални, таква је структура система који је успешно успоставио, тамо нема посланика, а камоли довољног броја њих који би се успротивили овако експлицитном исказу свог шефа. Нарочито када је реч о оваквој материји.
Другим речима: остане ли Вучић при овом ставу, не само што ће га посланици Српске напредне странке послушати него ће још то чинити и са задовољством.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

5 коментара

 1. Tоплица

  Заиста колико овде има места тренутном оптимизму ? Пођимо издаљега; откако је, у старту подупрта Кинеска машина престала да буде послушна, а због Руске снаге, не могу да је придаве, остало је да се у насталим околностима направи пројекат сопствене планетарне рентабилности. Ту је поред осталог израђен и профил преображеног човека за будућу трку. Све је очигледно прецизно у длаку. Уосталом, Фузаро нам је управо овде, на време отворио очи, тако да само лењ са тиме није упознат. Можда је нама лакше јер је наш мали брод меневренији, а и знамо да није виђен као поуздан део те западне ратне флоте ? Но од чега су то Амери одустали током задњих двадесетак година ? Спашени ћемо бити само ако наставимо да пружамо отпор, ако се не претворимо у чеде, кандићке, бисерке и све остале серке.
  Имајмо стално на уму свест западног Европејца, који, какав год да је – неће мирно пропасти без отпора и трага. И тамо ће на време почети да дувају ветрови спасоносног смера који ће наговестити и крај наше зиме.
  Браво за Николу !

 2. Božidar Anđelković

  “Свет је од постистине дошао до постпородице и постчовека, као постљудске појаве,” рекао је Матија Бећковић на конференцији за медије Коалиције за природну породицу. Према речима Марије Стајић, сва три (предстојећа) закона су противуставна, противпородична и усмерена против слободе мишљења и вероисповести. “Применити закон о истополним браковима је исто што и занемарити чињеницу да се под окриљем пандемије коронавируса дешавају крупне промене и да је читав свет у огромном лому,” нагласио је Емир Кустурица.Занимљиво је да се до сада никада није огласила ниједна “невладина” организација у вези евентуалног “сексуалног узнемиравања” или насиља унутар истополних заједница! Провидна Сорошова игра свакодневног сатанизовања природне хришћанске породице и хушкање жена против њихових мушких партнера има само један циљ: да (у Европи) што пре буде остварен “план Калерги”. Али о томе се у медијима упорно ћути. Да се Брисел не наљути!

 3. Morali bi da shvatimo i usvojimo da živimo u vremenu hibridnog rata. Sve što se “nudi” je stara politika “duboke države”, bilo da je reč o LGBT populaciji ili o ratu sa Palestincima. Nema tu ničega novog. Ono što se ne može, ili ne sme činiti, to je povlađivanje tim “ponudama”, a njih ima na svim poljima, posebno na političkom (“Kosovo”). Mora se iznalaziti mehanizam otpora (sve do institucionalno internacionalnog). U protivnom sve gubi smisao, jer ćemo toliko biti degradirani da više, kao nacija, nećemo postojati. Zakon o istopolnim zajednicama u zemljama koje nisu Zapad, zapadu donosi benefit i profit, jer te zemlje pretvara u isključivo potrošačka društva zapadne „robe“ (robe svih vrsta). Nama ne donosi ništa, osim svih mogućih problema. Nikakve benefite mi dobiti nećemo. Dobićemo rasulo društvenog, socijalnog bića. U Ustavu mnogo toga piše, ne samo o porodičnom Zakonu, što može uticati da se masa svari stavi „ad akta“.

  • Tоплица

   @ BakiikaB
   // . . . Nikakve benefite mi dobiti nećemo. . .//
   Скромно мислим да сте у свему у праву, али цитирана реченица није обухватила важну ствар. Наравно да нити ми нити било ко диљем Света уводи те гадости ради бенефита, него да избегне гнев насилника и тиме велико зло. Наша је несрећа што смо током дуге Титове диктатуре били под окриљем истих насилника, али без свести о томе и добровољно, тако да нисмо видели ништа из раскошног арсенала бесрамних лажи, хвалисања (кинематографија !), и бездушног силеџијања. од задњих грађ. ратова смо затечени и тек се опасуљујемо, али смо већ у ланцима. Тако да заиста остаје дилема ; одупирати се колективно и фронтално, или прихватити све те изопачености и колективно опстати до бољих дана, јасно уз наду да нас као свесне православце смрадна инфекција “права човека” неће фатално захватити ? Ваљда је то дилема ?

 4. Unutrašnji dijalog o Kosovu

  LGBT – Zajednica, kakva populacija?! POPULACIJA je izraz za živa bića (ljudi, životimjski svet) koji se razmnožavaju). Termin LGBT “populacija” nacionalni identitet i porodičnih vrednosti. Pripadnici Lgbt ne mare za demografiju – opasnu belu kugu kod srpskkog naroda, za nacionalni i verski identitet Srpskog naroda kojim se ponižavaju nacionalna i verska osećanja pravoslavaca. Političkim pritiscima nametanje Srbima homoseksuaalizam kroz propagandnih parada (ponosa!) je neprimerena metoda-konstrukcija za vršenje pritiska i ucena pravoslavnih-hrišćanskih država za odredjene ciljeve vladara sveta!

  LGBT Zajednice-grupacije hoće hoće gej parade poput svetskih metropola Njujorka, San Franciska, Amsterdma, Berlina… gde se okupe na stotine, petsto hiljada gejeva, uglavnom sa nakaradnim, cirkuskim, neprirodnim vulgarnim ponašanjem da se oni izžive, a istovremeno vrše stahovitu propaagandu da zavode i navlače decu i omladinu u homoseksualizam?!

  AKO srpska vlast dopušta i zakonski omogućava gej parade u Beogradu, N. Sadu i Srbiji – one će pregaziti i izbaciti EGZIT- omladinski zabavno-muzički festival u Novom Sadu, zatrovaće našu decu i omlaadinu destruktivnom perverzijom (za ekspanziju bele kuge u srpskom narodu, za 70 -100 godina pregaziće nas neke nac. manjine, kao na KiM).

  ZAŠTO televizija ne prikaže nekoliko puta neku masovnu gej paradu u svetskim metropolama, San Francisku, Amsterdmu…(neki muškarci šetaju u pantalonama sa ogoljenim zadnjicama), naopako, destruktivno, ružno za gledanje. Zašto Srbija to da prihvati, da se guraju naša deca u te perverzne bahanalije???…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *