МИЛОШ ЗДРАВКОВИЋ, стручњак за енергетику – Сунце и ветар не могу да замене угаљ

Фото: Медија центар Београд

Подржавам настојање да се енергетика окрене чистим, обновљивим изворима енергије али нажалост, са данашњом технологијом, они нису у стању да нашој држави омогуће несметан прелазак са класичних извора енергије

Србија неће моћи, чак и да постави соларне панеле и ветрогенераторе на свим локацијама где је то могуће, по затварању термоелектрана да обезбеди довољно струје из домаће производње. Зато је време да се све карте „баце на сто” и дају прави одговори на питање – хоћемо ли дозволити да Србија по диктату увозничких лобија, који се крију иза бриге о климатским променама, постане увозник електричне енергије Милош Здравковић, стручњак за енергетику.

Богате државе, које себи дају за право да креирају живот становника нас из сиромашних земаља и не помишљају да себи забране оно што бране другима. Нико Француску не тера да затвори нуклеарке, Немачка је усред доношења закона о престанку производње струје из угља прошле године изградила термоелектрану „Дателн 4”, најављујући да ће је затворити до 2038. године. Нафтом и природним гасом богата Саудијска Арабија прави термоелектрану на угаљ и нуклеарке.

Да ли зелена енергија може бити јефтинија од оне из угља?

Србија је већ у потпуности зависна од увоза гаса и нафте, а једина област којој смо и даље независни јесте производња електричне енергије и то захваљујући, својим рудним и водним богатствима. Подржавам настојање да се енергетика окрене чистим, обновљивим изворима енергије али нажалост, са данашњом технологијом, они просто нису у стању да нашој држави омогуће несметан прелазак са класичних извора енергије. Предвиђена инсталисана снага ТЕ „Колубара Б” (за чију је градњу прво наложено обустављање па се после два дана одустало), је 350 мегавата. Изградња новог блока требало би да произведе готово 2.000 гигават-часова струје, што је шест до седам одсто укупне електричне енергије која се у овом тренутку производи у Србији. Треба додати да Србија две трећине струје производи у електранама на угаљ снаге четири гигават-часова. Уз то ЕПС већ гради термоелектрану „Костолац Б-3”, снаге 350 мегавата – наводи наш саговорник и додаје да уз све то треба имати на уму и чињеницу да „зелени киловати” не могу никада бити јефтинији од струје добијене из угља.

Шта све ово значи за ЕПС?

Ако се ЕПС-у, који сада убрзано ради на побољшавању еколошких параметара у својим термоелектранама, вежу руке и не дозволи изградња заменског капацитета за термоелектране које се не могу модернизовати, каква је на пример ТЕ „Колубара Б”, ЕПС ће ускоро прегазити конкуренција.

Извор: https://www.politika.rs/scc/clanak/480168/Sunce-i-vetar-ne-mogu-da-zamene-ugalj

Један коментар

  1. Nemacka nije odustala od termoelektrana upkos panelima. Cak je i nove gradila. Nego da mi lepo sacekamo da citava Evropa u potpunosti predje prouizvodnju elektricne energije pomocu sunca i vetra pa da se i mi onda pridruzimo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *