Изванредно добро стање

Нови јуриш на манастире Косова и Метохије

Напори да се конструише наратив наводно угрожених православних цркава добили су на замаху, навео је колико изненађено, толико и увређено председник онога што се назива „косовском владом“ Аљбин Курти протестујући због одлуке да се Дечани уврсте на листу угроженог културног наслеђа. Курти као да не живи на Косову и Метохији, него у неком паралелном универзуму

Злочиначка Исламска држава успела је, после жестоких борби и очајничког отпора регуларних сиријских снага, увече 20. маја 2015. да освоји Палмиру, пустињску оазу која представља један од најзначајнијих културних центара античког света повезујући Рим са цивилизацијама Персије, Индије и Кине. А онда је настао пакао, као уосталом и у сваком другом месту које су успели да окупирају дивљаци што мисле да верују у Бога. Споменици културе који су „преживели“ два миленијума уништавани су један за другим, а кулминација разарања достигнута је крајем августа када су експлозивом срушена два храма из првог века нове ере. Сателитским снимцима начињеним пре него што су сиријске снаге уз помоћ руске авијације успеле да ослободе овај антички град утврђено је да од тих храмова „ништа није остало“. Који је ниво варварства овде био присутан указује и чињеница да је својеврсни „игуман“ овог бисера светске културе увршћеног на листу Унеска још 1980. године Халед ел Асад, који је рођен у том граду и читав свој живот посветио истраживању и заштити античких споменика, ритуално убијен пред рушевинама што су му живот значиле. По писању „Њујорк тајмса“, џихадисти су Ел Асада прво недељама мучили, а потом су га довукли на трг где му је маскирани џелат, пред окупљеном руљом, сабљом одсекао главу, након чега је његово крваво тело обешено да виси.
Зашто сада подсећамо на овај варварски чин? Зато што између главосеча из такозване Исламске државе и оних из такозване Републике Косово постоји више сличности и заједничког од пуке чињенице да је број бораца Исламске државе са Косова и Метохије био највећи по глави становника на свету. Ту су и склоност ка одсецању глава (сетите се, на пример, оних фотографија с одсеченим главама српских војника, или судбине преподобног новомученика Харитона којег су 15. јуна 1999. албански екстремисти отели наочиглед Кфора и са чијом су одсеченом главом, по неким сведочењима, играли фудбал) и фанатично уништавање свега што сматрају „непријатељским“ (када то не својатају) од гробаља, до цркава и манастира. А ту је и чињеница да су на зидинама Високих Дечана исписиване поруке љубави спрам Исламске државе, а похапшени су и неки симпатизери ове хуманитарне организације који су желели да у духу братске љубави и мира на свету обиђу српску светињу.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *