БЕОГРАД – ПРЕСТОНИЦА КУЛТУРЕ БАЛКАНА

 

Поводом Дана победе над фашизмом

Положени венци у спомен на хероје

Председник Скупштине града Никола Никодијевић положио је венац на Спомен-гробљу ослободиоцима Београда у Другом светском рату, као и цвеће на Споменик вечне ватре и Споменик црвеноармејцу, у оквиру церемоније обележавања 9. маја – Дана победе над фашизмом.

Венце су положили председник Скупштине Србије Ивица Дачић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић, представници Војске Србије, СУБНОР-а, амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко, те амбасаде Украјине, Белорусије, Казахстана и Азербејџана.

Никодијевић је свим грађанима Србије честитао Дан победе, нагласивши да је у питању један од ретких празника који се заједнички обележавају у читавој Европи.
„Ми смо као народ пре свега поносни на дубоко укорењену антифашистичку традицију наше државе и све људе који су животима бранили земљу, слободу, човечанство и људскост у 20. веку. Читава послератна модерна Европа настала је на идеји антифашизма и победе над фашизмом и због тога смо неизмерно захвални свима који су нам омогућили да будемо на страни победника и на правој страни историје. Победили смо једну од најозлоглашенијих идеологија, која је у својој бити имала идеју да масовним убијањем, геноцидом, истребљењем читавих народа створи нови светски поредак. Зато морамо учити будуће генерације о фашизму, нашој историјској улози у Другом светском рату и не смемо никада дозволити да се, из незнања или зле намере, понови велико страдање нашег народа“, рекао је Никодијевић.

Београд обележио Дан победе над фашизмом

Београд је одувек био град слободних људи, на правој страни историје

Град Београд традиционално обележава 9. мај, Дан победе над фашизмом у Другом светском рату, и тим поводом организовао је низ свечаности. Заједно с нашим пријатељима, Амбасадом Руске Федерације, Руским домом и Фондацијом Бесмртни пук, организовали смо манифестације и различите програме поводом овог важног датума. Ове године га обележавамо два дана, почевши од почасне паљбе плотуна, полагањем венаца на спомен-обележја палим борцима у Другом светском рату, преко концерата, изложби и пројекција филмова – рекао је Зоран Радојичић, градоначелник Београда, у свом говору одржаном у Народном позоришту у Београду, у присуству највиших званичника Републике Србије и Града Београда, када је протекле недеље свечано обележен Дан победе над фашизмом у Другом светском рату. Међу званицама на овој свечаности био је и председник Републике Србије Александар Вучић.
Градоначелник је напоменуо да је 9. мај истовремено и Дан Европе и истакао да су Србија и Београд део Европе, како географски, тако историјски и партнерски, будући да с Европском унијом заједно учествујемо у реализацији бројних важних и великих пројеката.
„Београд је одувек био град слободних људи, на правој страни историје, а данас се сећамо и наших савезника, руски и српски народ били су међу онима који су у овој борби дали највеће жртве“, истакао је Радојичић.

фото: Беоинфо

Текстови се објављују као део Пројекта суфинансираног из буџета Града Београда, Градске управе, Секретаријата за информисање

 


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.