Звецкање оружјем

Бошњаци су оштро реаговали на фамозни документ о подели БиХ, па је тако Бакир Изетбеговић изјавио да „не може поручити да неће бити рата“, али и да би „радије данас умро него дозволио да геноцидаши завладају делом Босне и Херцеговине“

Наводни словеначки „нон-пејпер“ – документ којим се предлаже „довршење посла“ разграничења преосталих „спорних делова“ некадашње Југославије – изазвао је различите реакције челника антагонизираних народа дејтонске творевине.

НАТО ПОМОЋ Нејасно је да ли су релевантни фактори из БиХ и пре посете председника Словеније Борута Пахора Сарајеву били упознати с овим материјалом. Тек, према причи коју је најпре обелоданио Жељко Комшић, први човек дежеле је у неслужбеном делу разговора са члановима Председништва БиХ упутио босанском „тројцу“ следеће питање: „У Европи су све чешћи гласови о томе да треба довршити распад Југославије. Можете ли се ви у БиХ мирно разићи?“
За разлику од Додика, који је дао потврдан одговор, Шафик Џаферовић и Комшић саопштили су Пахору да „миран разлаз није могућ“, те да би „покушај сецесије довео до рата“. Када се зна да је председник Словеније у Сарајеву боравио почетком марта, може се поставити питање зашто је цела прича (уз жестоке пропратне реакције) обелодањена тек наредног месеца? На одговор ћемо, бојимо се, морати да сачекамо. Ако га икад и сазнамо.
Браниоци „недељиве Босне“ су, након саопштавања детаља сарајевских „неслужбених разговора“, пожурили да упуте претње поборницима „сепаратистичких идеја“, али и да затраже помоћ од НАТО-а и европских институција. Шефик Џаферовић је упозорио да они који атакују на територијални интегритет БиХ „увлаче не само ову земљу већ и регион и Европу у рат“, док је његов шеф био још оштрији.

ПИСМО И ПРЕТЊА Изразивши „узнемиреност због низа догађаја којима се ствара перцепција да се у одређеним круговима унутар Европске уније покушава покренути тема прекрајања граница на штету БиХ“, Бакир Изетбеговић је, у писму адресираном на председника Европског парламента Давида Сасолија и првог човека Европске народне странке Доналда Туска, оптужио „десне“ политичке снаге на Старом континенту да подржавају сецесионизам у Босни.
„Без обзира на то ко је аутор ’нон-пејпера’, јасно је да део десничарских и профашистичких странака у Европи, које су под очигледним малигним утицајима сила изван Европе, заговара тезе које се у том писму наводе“, поручио је овај самозвани поборник европских либералних вредности.
Мада је није конкретно именовао, није тешко закључити која је то сила „изван Европе“ која, по његовом мишљењу, „малигно утиче“ на „десничаре“ и „профашисте“ у земљама Уније.
Од овог Бакировог неозбиљног покушаја да прогласи Русију, као и национално-патриотске странке у државама западног либерализма одговорнима за појаву „нон-пејпера“, много је опаснија његова „ратничка“ претња, саопштена у интервјуу сарајевском „О каналу“. Први у Бошњака је објаснио како не може – попут његовог „рахметли бабе“ почетком деведесетих година прошлог века – да поручи грађанима „да мирно спавају, јер неће бити рата“. Али и најавио како ће у случају оружаног сукоба због покушаја поделе државе „стати пред људе“ јер би „радије данас умро него дозволио да геноцидаши завладају делом БиХ“.

Договор челника Додиковог блока

Лидери владајућих странака РС на састанку одржаном на Мраковици договорили су формирање преговарачког тима за разговоре с представницима Бошњака и Хрвата о будућности БиХ. Позвали су представнике Федерације БиХ на разговоре, истовремено истичући да Република Српска не жели рат, већ проналажење политичког решења којим би се задовољили интереси оба ентитета и сва три конститутивна народа Босне и Херцеговине.

БУБЊЕВИ РАТА Лидер СДА очигледно је игнорисао чињеницу да ти „геноцидаши“ према Дејтонском споразуму већ 26 година имају власт у делу БиХ који се зове Република Српска. Али је од тога, чини се, важније питање зашто је – по обелодањивању „словеначких папира“ – одлучио да појача своје већ добро познато ударање о ратне бубњеве.
Да ли је то последица незадовољства што је овим документом (без обзира на његов стварни циљ) потврђено да Додик није усамљен у залагању за „миран разлаз“, или потреба за испољавањем државничке чврстине пред „рајом“ или се ради о нечему трећем? Мада за то још нема конкретних доказа, уопште не треба искључити могућност да творци „нон-пејпера“, пуштањем у промет приче о промени граница, желе да изазову нови ратни пожар на неуралгичним тачкама покојне СФРЈ. При чему Изетбеговић Јуниор, чак и ако није упућен у стварне циљеве овог плана, својим реакцијама заправо тера воду на њихов млин.
Волели бисмо, јасно, да догађаји не потврде тачност ове хипотезе, а верујемо да тако размишља и Милорад Додик који је, поручивши да РС „неће бити увучена у рат“, позвао представнике друга два народа на разговоре о будућности БиХ. Државник из Лакташа је, ипак, свестан да је за избијање рата довољна спремност само једне стране (као и моћних подстрекача), а вероватно нема илузија о томе да би на евентуалним разговорима о будућности БиХ Бошњаци могли прихватити његов захтев за повратак „изворном Дејтону“. А ако, оставши без адекватних опција, испуни обећање и крене у процес „мирног разлаза“, суочиће се с ризиком избијања рата, који би трајно гурнуо у заборав тренутно актуелни „нон-пејпер“. Чијом реализацијом би, није згорег подсетити – према замислима за сада безимених аутора – Србима трајно одрицање од Косова било „компензовано“ давањем „делова РС“.

Један коментар

  1. “према замислима за сада безимених аутора – Србима трајно одрицање од Косова било „компензовано“ давањем „делова РС“???

    НИКАДА ТАЈ ФИЛМ НЕЋЕТЕ ГЛЕДАТИ. НИКАДА!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *