Зечевизија – На дну дна

Тренутно се приказује шест од десет нових серија. Нико више и не зна о чему се ради, све исто, исти глумци, безидејни сценарији, нема приче… Зашто то Телеком финансира а РТС приказује? Знам да је питању изузетно сложен вид корупције и криминала који се, по природи ствари, тешко доказује. Ко се, колико и где уграђује лакше је покрити него открити папирима. Знам и видим, као и сви ми, огромну диспропорцију између холивудског улагања и бедног, у најбољем случају траљавог резултата ових „инвестиција“ (…) Надлежни ћуте као заливени

Пише ми један пријатељ, иначе дугогодишњи зналац телевизијског посла: „Та лавина ТВ серија на РТС-у, то је деведесет посто ђубре, без икакве занатске, уметничке вредности. То убија идеју стваралаштва, обезвређује и оно што је урађено. То је страшно, тренутно се приказује шест од десет нових серија. Нико више и не зна о чему се ради, све исто, исти глумци, безидејни сценарији, нема приче… Зашто то Телеком финансира а РТС приказује? Због пљачке. За једну епизоду одвајају 100.000 евра, а снимају је за 40.000. Оних шездесет деле продуценти и људи са РТС-а. Ово је тренутно највећа пљачка у српској култури. Ако је ово култура. Зеко, не ласкам ти, али ја не знам ко боље од тебе о тој језивој појави може да напише стручан текст.“ Одмах сам му одговорио да се с њим углавном слажем, али да бих писао нешто о највећој пљачки коју помиње морам да имам чињенице и бројеве који ми недостају. И сам слутим да се ради о нечем језивом и тешим се да све увек на крају некако исплива – неко негде није задовољан својим пленом и онда почне да јавно пева, износи податке, пишу новинари, па онда следе свакакве афере итд. Знам да је питању изузетно сложен вид корупције и криминала који се, по природи ствари, тешко доказује. Ко се, колико и где уграђује лакше је покрити него открити папирима. Знам и видим, као и сви ми, огромну диспропорцију између холивудског улагања и бедног, у најбољем случају траљавог резултата ових „инвестиција“. „Куд се деде цар Немање благо“ питао сам више пута јавно, а последица је неколико судских рочишта, због којих се много не узбуђујем, јер поседујем сваки папир. Али то је све. Надлежни ћуте као заливени.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Један коментар

  1. Tоплица

    Искрено саучешће свима онима који због професионалних разлога морају сатима бдети над тим смрадом. Можда би имало смисла тражити скраћени радни стаж за такве !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *