Вашингтонски хазардерски покер

Време драматичних конфронтација: с доласком нове администрације у Вашингтону дошло је до опасног „затезања конопца“ између великих сила, односи с Москвом никад нису били гори од пада Берлинског зида, а с Кином од успостављања дипломатских односа

Tешко је заиста рећи шта туробније и злослутније делује у овом часу: пандемијска пошаст која незаустављиво хара планетом или, такође, злослутне вербалне салве које минулих недеља размењују званичници великих сила. Све учесталије се, у медијском и политичком свету, чује питање: јесмо ли на прагу новог хладног рата. Расте број оних, а међу њима има звучних имена, који тврде да нови хладни рат, овога пута друкчијим (дигиталним) средствима, увелико бесни.
Није мало експерата који упозоравају да улазимо у период бурних, тектонских промена и опасности. С потенцијално фаталним последицама: надметања великих сила око идеологија, интереса и (посебно) премоћи, често су се завршавала великим ратовима.

АГРЕСИВНЕ ПОРУКЕ Страх од конфронтација међу великим силама – а у овом случају и том контексту, спомињу се најпре, или искључиво, Сједињене Америчке Државе, Русија и Кина, које би могле у једном часу да измакну контроли – подстакле су, добрим делом, неуобичајено оштре, агресивне поруке упућене из Вашингтона Москви и Пекингу: као да је нова администрација, у хазардерском политичком покеру, кренула на „све или ништа“. У том контексту се могу посматрати и тумачити најновија, и све опаснија, драматизација ситуације у Украјини и око Украјине.
Тек устоличени амерички председник Џозеф Бајден најављује (говорио је о томе недавно и изричито дипломатама у Стејт департменту) такође офанзивно, оживљавање старих и успостављање нових савезништава с нескривеним циљем „обуздавања и изоловања“ Русије и Кине. С друге стране, ни у Москви и Пекингу не седе скрштених руку. Запад примећује да се збива оно што је најмање хтео и желео: „забрињавајуће приближавање“ Русије и Кине.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

2 коментара

  1. Dobar tekst. Mislim da Bajden („duboka država“) daje izjave koje znače da pretenduje na svetsko liderstvo. „kada hoću kažnjavam, kada hoću pregovaram“. Time, takođe, SAD naturaju Rusiji svoj „dnevni red“ i demonstriraju da oni vladaju situacijom i drže ključeve rusko-američkih odnosa. To je „duboka država“ ranije činila i takav prilaz je poznat. Međutim, tada skoro da nije bilo diskrepance između onoga što se govori i onoga što jeste (ili što se čini) na terenu. Danas Bajdenove reči i ako jesu sastavni deo hibridnog rata, ipak zvuče, pre svega, kao marketing. Nema sumnje da Rusija i Kina to čitaju. Videće se uskoro, na neuralgičnim tačkama, stvarna moć SAD, odnosno koliko vladaju situacijom.

  2. Božidar Anđelković

    – Кад Баш Челик дође, жена га стане опет питати, ђе му је јунаштво. Онда јој Баш Челик одговори: “Кад ти моје јунаштво тако поштујеш, ја ћу ти истину да кажем, ђе је моје јунаштво,” па онда стане казивати: “Далеко одавдје има једна висока планина, у оној планини једна лисица, у лисици срце, у срцу једна тица, у оној је тици моје јунаштво, ама се она лисица неда лако ухватити: она се може претворши у разне начине.” (“Баш-Челик”, “Српске народне приповетке”, В.С. Караџић) Народна мудрост примењена на садашњег Баш-Челика, Америку: Снага САД није ни у председнику, ни у Конгресу, ни у Пентагону, већ у тамним центрима моћи које владају (западним) светом. Они објављују ратове и склапају мир, планирају “златну милијарду” у свету и спроводе “Калергијев план” у Европској унији, измишљају родове и уништавају хришћанску породицу, муслимане гурају у тероризам а човечанство у пакао. А царевић никако да се појави…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *