Руски предавачи у српским гимназијама

Знање бар једног страног језика постало је императив времена у коме живимо. Бројне школске обавезе, или мањак средстава, не дозвољавају баш свим ученицима да страни језик усавршавају ван наставног процеса. Зато постоје школе које ђацима нуде двојезичну наставу, а самим тим и бројне могућности након завршетка школовања. Неке од тих школа су Алексиначка гимназија и Гимназија „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду, где је пројект реализације билингвалне, српско-руске наставе, започет школске 2014/2015. године, уз подршку компаније НИС, у оквиру програма „Енергија знања“.
Од ове школске године у гимназијама у Алексинцу и Новом Саду у наставу су укључена по четири предавача из Русије. Ова сарадња представља хуманитарни међудржавни билатерални пројекат у области образовања и изучавања језика.
Оливера Војиновић, професорка руског језика у Алексиначкој гимназији, која је школа координатор овог пројекта у Србији, каже да су руски предавачи унели новину и свежину у билингвалну наставу и значајно допринели њеном квалитету.
Директорка Алексиначке гимназије Данијела Вељковић истиче да је овакав модел билингвалне наставе за ученике веома значајан, имајући у виду да они у све већем броју уписују студије у Русији.
„Бенефит који наша школа има од ангажовања руских предавача огледа се не само у чињеници да ће наши ученици научити да течно говоре, читају и пишу на руском језику већ што ће свој вокабулар проширити терминологијом из наука као што су математика, физика, хемија, информатика, што ће им додатно олакшати касније студије на руском језику“, наводи Данијела Вељковић.
С обзиром на сложену епидемиолошку ситуацију, руски предавачи часове одржавају онлајн.
Од оснивања билингвалних одељења компанија НИС је у овим гимназијама опремила кабинете за билингвалну наставу, обезбедила рачунаре, а руски одељак школске библиотеке у Алексинцу проширен је за преко 500 наслова на руском језику. НИС обезбеђује и бесплатне уџбенике за ученике билингвалних одељења, а од ове године, због преласка на онлајн наставу, обезбеђени су и таблети за ученике четвртог разреда.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *