ПОДРШКА ПИПЕРУ

Поводом годишњице НАТО бомбардовања, и недавних расправа о ставу председника САНУ у вези с Косовом, академик Милован Данојлић, наш стални сарадник, упутио је Одељењу језика и књижевности следећу поруку:

Допустите ми да још једном подржим став академика Предрага Пипера, и да поближе изнесем разлоге те подршке. Моје виђење ствари можда није оригинално, али се у разговорима о Косову овакав приступ избегава.
Косово с Метохијом је, данас, окупирани део Србије. Окупатор су Сједињене Aмеричке Државе. Вођство наше земље, у таквој ситуацији, ради шта мора, сме и може, избегавајући да призна отцепљење које је окупатор увео и омогућио. Политичари су принуђени на извесне компромисе. Они, у куповању времена, понекад морају тактизирати. Српска академија наука и уметности то не мора чинити. Академија није у могућности – није ни позвана – да окупатору пружа оружани отпор. Све што ми имамо јесте мишљење. Очекивано је да оно буде јасно, одговорно пред историјом, а не пред дневном политиком, принуђеном да се бави de facto стварношћу. Од нас, као ни од Цркве, нико не очекује предлоге за тренутно решење кризе. Ми процењујемо стање из историјске перспективе. Нас обавезује интелектуално поштење, са дубљим духовним увидом, са искуствима које је народу, и нама као његовом освешћенијем делу, завештала прошлост.
Дакако, може се сарађивати са окупатором, из страха или из понизности, свесно или несвесно. Свако има право на своје сумње, недоумице, на очајавање, на безнађе. То може изражавати у кругу своје породице, у интимним дневницима, у поезији; на истакнутом јавном положају, као што је председавање угледној културној установи, то му се право одузима, утолико пре што га – што нас – нико не тера да се изјашњавамо о странпутицама светске и домаће политике. Исповедање слабо артикулисаних личних расположења, сумњи и неразумевања, које могу имати штетне последице за Јавну Ствар, непромишљен је испад што га је наш председник себи допустио, и у чему га Извршни одбор, нажалост, подржава.
Не знам да ли, како и када председник треба да поднесе оставку, али сам сигуран да је иступ академика Пипера допринео одбрани угледа и части САНУ.


Један коментар

  1. Hvala i bravo gospodine Danojlicu na hrabrosti i cestitosti u odbrani srpstva.
    Naravno, da predsednik SANU-a NE SME DA DAJE IZJAVE SUPROTNE USTAVU ZEMLJE. Da on zna sta je obraz, davno bi se povukao sa tog mesta.
    Zasto cute ostali clanovi SANU-a? Gde su, zar se ne osecaju prozvani?

    Olga Ilic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *