ОДМРЗАВАЊЕ ИРАНА

КИНА И БЛИСКИ ИСТОК

Кина је у региону Блиског истока, закључно са свеобухватним стратегијским споразумом који је 27. марта потписала с Ираном, до сада склопила 13 стратегијских партнерстава и 19 споразума у оквиру иницијативе за успостављање економских појасева дуж путева свиле

Двадесет седми март могао би, у симболичном смислу, да представља прекретницу у односима великих сила према Ирану. Кина је, на 50. годишњицу успостављања дипломатских односа, потписала споразум о свеобухватном стратегијском партнерству с Техераном, орочен на 25 година. Једини, приближно сличан аранжман Иран је потписао 2001. с Русијом, с ослонцем на нуклеарну сарадњу. Тадашњи једнодеценијски стратегијски споразум Техерана и Москве потом је два пута продужаван на по пет година.
Кина је у региону Блиског истока, закључно с поменутим споразумом, до сада склопила 13 стратегијских партнерстава и 19 споразума у оквиру иницијативе за успостављање економских појасева дуж путева свиле. За разлику од САД, које деловање на Блиском истоку заснивају на интензивном присуству војне силе и њеној употреби, Кина истиче потпуно нове принципе и мотиве у том региону. На пример, идеју о заједничкој будућности, заснованој на заједничким уверењима и тежњама које укључују мир и хармонију, развој и просперитет, како је у Ирану саопштио кинески министар спољних послова Ванг Ји.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *