Најновија ИТ опрема за српску полицију

Донација Удружења осигуравача Министарству унутрашњих послова

Удружење осигуравача Србије обезбедило је финансијска средстава, у вредности од неколико стотина хиљада евра, која ће бити искоришћена за набавку најквалитетније ИТ опреме за МУП. Та опрема ће полицији омогућити бржу и квалитетнију израду и чување Записника о увиђају саобраћајних незгода. Споразум о сарадњи потписали су директор полиције Владимир Ребић и генерални секретар Удружења осигуравача Душко Јовановић.
„Од набавке ове опреме корист ће имати грађани, полиција и друштва за осигурање у периоду од најмање пет година. Грађани јер неће морати да одлазе у полицију по записнике и троше време и новац, саобраћајна полиција добија најквалитетнију опрему коју користе полиције развијених држава, а осигуравајућа друштва добијају помоћ у виду спречавања злоупотреба у осигурању“, изјавио је директор полиције Ребић и додао: „Незадовољни ће бити само они који се баве преварама.“
Генерални секретар Удружења осигуравача Србије Душко Јовановић нагласио је да УОС и МУП имају вишегодишњу успешну сарадњу.
„Циљ наше сарадње и сврха набавке ове ИТ опреме је да се смањи број штета и да грађани буду заштићенији. Сарадња ће бити настављена и већ радимо на новим пројектима који ће бити у интересу грађана“, најавио је Јовановић. Такође, подсетио је и да ово није једина донација УОС. Удружење је обезбедило и финансијска средстава за израду апликације која је убрзала процес прибаве Записника МУП о увиђају саобраћајних незгода.
„До септембра 2018. године оштећени су морали лично да оду у полицију по Записник, плате таксу, а да онда тај документ однесу у осигуравајуће друштво којем подносе захтев за накнаду штете. То је трајало дуже од 30 дана. Од јесени 2018. године, захваљујући заједничком пројекту МУП и УОС, комплетна документација с увиђаја се електронским путем ставља на увид УОС и осигуравајућим друштвима чији су осигураници учествовали у незгоди. Време потребно за прикупљање документације је преполовљено, а оштећени грађани више не плаћају никакве таксе, већ се с одштетним захтевом обраћају директно осигуравајућем друштву, које им исплаћује штету“, каже генерални секретар Удружења осигуравача Србије Душко Јовановић.

Ово нису једине донације УОС. Колико новца издвајате у те сврхе?
Нама је битно да део новца вратимо широј друштвеној заједници и позивамо и друге да нам се придруже. До сада смо набавили 27 специјализованих возила са комплетном пратећом опремом потребној МУП, обезбедили средства за рачунарску опрему за Министарство просвете, као и финансије за акције у циљу повећања безбедности у саобраћају, посебно деце. На почетку пандемије, у данима када је било готово немогуће купити рукавице или заштитну маску, донирали смо средства за набавку респиратора, тестова и друге неопходне медицинске опреме, коју су у Србију допремила три транспортна авиона. То је тада значајно побољшало ситуацији у здравственим установама. Ту је и наша стална подршка многим малим спортским колективима, културно-уметничким друштвима, научним и удружењима грађана. Годинама обезбеђујемо финансијске награде за најбоље припаднике Војске Србије и запослене у социјалним установама, који брину о немоћнима. Такве акције, које имају широк друштвени значај, биће настављене.

Генерални секретар УОС посебно је похвалио акцију саобраћајне полиције у циљу откривања возача који праве прекршај тиме што возе нерегистровано и неосигурано возило и нагласио да је подржавају сва осигуравајућа друштва. За ту намену МУП користи камере за видео-надзор саобраћаја у градовима, на ауто-путевима и граничним прелазима и камере на патролним возилима. Јовановић је подсетио да комплетну штету изазвану неосигураним возилом плаћа власник тог аутомобила. Штета може да износи од неколико стотина до неколико десетина хиљада евра. Не дозволите да због неколико хиљада динара останете без комплетног иметка или наследства, поручио је Јовановић и додао да посебно забрињава број неосигураних трактора и других пољопривредних возила, као и мотоцикала.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *