НА БЛИСКОМ ИСТОКУ НИШТА НОВО

Мистериозна експлозија потресла је иранско најмодерније нуклеарно постројење лоцирано 250 км јужно од Техерана, у граду Натанз, изазвавши хаварију на spiritus movens-у нуклеарног програма Ирана. Експлозија се догодила баш у тренуцима најављеног наставка преговора у Бечу, који треба да реафирмишу нуклеарни споразум потписан између Ирана и шест водећих светских нуклеарних сила 2015. године

Ако се у вези с иранским нуклеарним програмом и институтима задуженим за његов развој догоди нешто мистериозно, фокус пажње неизбежно пада на један други институт – Институт за обавештајне и специјалне задатке, познатији под именом Мосад.

ХАВАРИЈА У НАТАНЗУ Експлозија у Натанзу догодила се једва недељу дана након што су Сједињене Америчке Државе и Иран, у својој првој значајној дипломатској акцији у Бајденовој ери, учествовали у новим преговорима у Бечу чији је циљ био оживљавање нуклеарног споразума који је једнострано напустио Трамп, назвавши га „најгором ствари“ и даривањем Ирана. С друге стране, експлозија долази само дан након што је ирански председник Хасан Рухани на догађају уприличеном поводом Националног нуклеарног дана, посвећеног приказу развоја нуклеарног програма Ирана, церемонијално отворио нове центрифуге, које скраћују време потребно за обогаћивање уранијума.
На тај начин иранска нуклеарна идеја доживела је озбиљан ударац. Хиљаде машина које се користе за пречишћавање нуклеарног материјала уништене су или оштећене у ономе што је по свему судећи био још један у низу напада на поменуто постројење у протеклих неколико година. Сам напад, односно хаварија догодила се у објекту који се налази на дубини од 50 метара испод земље и то у делу који служи за обезбеђивање самосталног напајања струјом целокупног нуклеарног постројења. Малек Шариати Ниасар, ирански посланик, који је уједно и портпарол парламентарног одбора за енергетику, на твитеру је објавио да је прекид снабдевања струјом био „врло сумњив“ и указао на могућност „саботаже и инфилтрације“.
Убрзо је постало јасно да је онеспособљавањем интерног дистрибутивног енергетског система читав комплекс центрифуга за обогаћивање уранијума избачен из употребе. Речима Алиреза Заканија, шефа Истраживачког центра иранског парламента, овај „инцидент елиминисао је способност Ирана да до краја спроведе процес обогаћивања уранијума“. Али Акбар Салехи, шеф иранске Организације за атомску енергију, описао је нестанак струје у Натанзу као акт „нуклеарног тероризма“ и рекао да се међународна заједница мора супротставити претњи. Додао је и како „акција на локалитету за обогаћивање уранијума показује пораз оних који се противе нуклеарном и политичком развоју Ирана и значајним успесима иранске нуклеарне индустрије“.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.