Како је Блинкен поделио Босну

Америчка администрација неће одустати од својих антисрпских циљева, већ жели да политиком „малих корака“ трасира пут ка реализацији постављеног задатка унитаризације БиХ

Државни секретар САД Ентони Блинкен упутио је писмо Председништву БиХ у коме је најавио курс нове вашингтонске администрације према дејтонској творевини, али и саопштио шта суперсила у опадању очекује од домаћих фактора у Босни и Херцеговини.

НЕОЧЕКИВАНО ОБЈАШЊЕЊЕ Шефа дипломатије Џозефа Бајдена – чију су изборну победу Бошњаци прославили као долазак пријатеља који ће наметнути унитаризацију државе – оценио је у свом писму да је „Дејтонски мировни споразум омогућио БиХ да успостави одржив пут ка евентуалном чланству у Европској унији и снажнијем партнерству с НАТО-ом“. Али и поручио да уставни поредак успостављен овим мировним споразумом „није уклесан у камен“, због чега је „потребно извршити потребне промене“.
Уследило је, међутим, за многе неочекивано објашњење о садржају промена које Вашингтон жели да види на простору некадашњег Босанског пашалука. Пошто је констатовао да „ранији реформски напори у БиХ нису успели јер се превише тога одједном покушало урадити“, Блинкен је саопштио да Сједињене Америчке Државе верују да „Босна и Херцеговина треба да се фокусира на спровођење ограничених уставних реформи“. Прецизирао је да су у питању „изборне, правне и економске реформе које би требало да осигурају права свих грађана у изборном процесу, побољшају интегритет правосуђа и смање корупцију“.
Дакле, према најавама државног секретара САД, они за које се тврдило како ће „окончати недовршени посао на Балкану“ сада одустају од радикалне трансформације дејтонске творевине, односно дају предност политици постепених промена њеног уставног устројства. Уз то, Блинкен је поручио како ће САД бити „партнер у напору да се постигну потребни компромиси“, док од водећих „домаћих снага“ очекују да одиграју кључну улогу у жељеном процесу. Тачније, да „напорно раде и буду храбри у тражењу компромиса“.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.