ИЗЛОГ КЊИГЕ

Гојко Ђого
ЗЕМЉАНИ ПУТ
Српска књижевна задруга, Београд

У овој књизи сабрани су текстови писани или изговорени у последњих неколико година, претежно у различитим пригодама, те треба имати у виду време њиховог настанка како се неке чињенице и подаци не би чинили нетачним. У интервјуима има неколико исказа који варирају оно што је претходно већ речено – иако у друкчијој форми и различитом контексту –а нису изостављени ради саговорника који овакве разговоре често унесе у своје ауторске књиге.

Дејан Томић
ВЕЧНОЈ ТРУБИ И ТРУБАЧИМА
Културни центар Општине Лучани (Гуча), Прометеј (Нови Сад) и Књижевна задруга Српског народног вијећа (Подгорица)Српска труба могла је постати феномен пре свега зато што је у националној музичкој култури временом изграђена као инструмент веома сложене и рафиниране звучности. У корену те сложености и рафинираности налази се огромно чудо и парадоксални обрт: труба је пре свега моћно војно сигнализационо средство, али је временом превазишла своју почетну задату природу и досегла висок степен фолклорно-уметничке изражајности.
У књизи „Вечној труби и трубачима“ приређивач је сакупио поетске, књижевне, историјске текстове везане за трубу и трубаче. Пронаћи ћете овде песме Момчила Настасијевића, Светозара Милетића, Војислава Илића, Дејана Медаковића, те текстове из ратних дневника наших и страних војника, мноштво фотографија, илустрација и занимљивих података о овом традиционалном српском инструменту.

Бранислав Јанковић
ЗИДАЊЕ АМБИСА
Лагуна, Београд

У манастирској тами Високих Дечана, скривен високо на капителу једног стуба, вековима стоји тајанствени потпис Срђ грешни. Одолева времену, кријући у себи грех непознатог неимара. Ово је прича о том греху.
Велики краљ Стефан Урош III Немањић, коме је божјим чудом враћен вид, почиње 1327. године да гради задужбину – манастир Дечани. Док се смењују гласови тројице јунака – главног неимара фрањевца Вите Которанина, младог клесара Срђа из Хиландара и паганина бунарџије Видоја – сенка нечег страшног надвиће се над каменим зидовима тек започете Цркве Светог Спаса, сенка болести против које нема доброг оружја.
Тројица јунака крећу на страшног непријатеља – да победе или да нестану. У томе ће им помоћи чудни, слепи просјак и једна песма. А пре свега завет њиховог пријатељства.
Изванредно саткана прича с поетским набојем, „Зидање амбиса“ је роман о бурним временима, малим људима, јаким женама, владарима, оцеубицама и слепим свецима… и о великој љубави.

Душан Цицвара
ПОСЛЕДЊИ ЗАДАТАК ЛОЛЕ КЛОС
ННК Интернационал, Београд

Контроверзни књижевник, публициста, есејиста, филмски и књижевни критичар и сценариста Душан Цицвара у свом првом шпијунском роману с темом из Првог светског рата разоткрива чињеницу да се од настанка људске цивилизације ратне игре воде далеко од бојног поља. Овај роман на хируршки прецизан начин показује да се ратови нису добијали искључиво и само на фронтовима, већ у закулисним играма које подсећају на маратонске шаховске партије у којима је најважније предвидети будуће противникове потезе. Из овог романа сазнаћемо шта повезује Михајла Пупина, Максимилијана Ронгеа, сина Николе Пашића Радета и контроверзног дипломату Милоша Богићевића. Повезује их познанство с лепом, заводљивом и врашки опасном аустроугарском шпијунком, бечком Мата Хари –Амалијом Лолом Клос. У Цицварином роману који се у даху ишчитава, наш прослављени научник Михајло Идворски Пупин, који суштински није главни протагониста, али око кога се врти цела приповест, представљен је као човек који је на тлу Сједињених Америчких Држава био изузетно поштован, имао утицајне пријатеље и свим силама се трудио да помогне својом ратом опустошеној отаџбини – Србији.

СРБИЈА У ОЧИМА ЕГИПЋАНА

Према речима Самиха Шукрија, министра спољних послова Арапске Републике Египат и једног од аутора ове књиге, која садржи збирку сећања амбасадора и мемоаре интелектуалаца, у овом делу је приказана културна и књижевна димензија изванредних односа између двеју земаља, што ће користити свима који су заинтересовани за односе између Египта и земаља Источне Европе уопште, а посебно онима који се баве односима Египта и Србије. Како наводи уредник овог издања, амбасадор Египта у Србији Амр ел Гувејли, рад на књизи представљао је за њега својеврсно путовање које је било „увид у будућност кроз сећања из прошлости“. Док арапско издање ове књиге представља јединствен „историјски запис кроз мемоаре истакнутих Египћана који су имали прилику да открију Србију кроз свој посао или хоби, у српском издању се осећања египатских аутора преносе из њихових погледа у срца српских читалаца“. Међу ауторима ове књиге су амбасадори Адил Нагиб, Алудим Фахми, Али Гелал Басјуни, Ашраф Акл, Басим Халил, Минха Бахум, Хани Халаф, Хусеин Хасуна, као и др Захи Хавас, др Марфат ел Суифи, проф. Гамал Зајида, проф. Меј Халид.

Матија Бећковић
ПОЕМАТ О ВЕЉУ
Српска књижевна задруга, Унирекс

Повратак простору Међе Вука Манитога и гротескном сликању ликова и карактера, које је обликовала епоха „револуционарних тековина“, остварио је Матија у новој поеми о Вељу – мученику те епохе, кога „прште“ силници једне власти, а он зна да га чува „божанство“ те исте власти… Нови таласи језика, призори и портрети на нивоу „Судбине Крста Машанова“ и „Танкодушића“.

Љубица Сикимић
ИГРЕ ТВОЈЕ И МОЈЕ
РТС издаваштво, Београд

У зборнику „Игре твоје и моје“ или „Незаборављене дечје игре“ Љубица Сикимић је сакупила дечје игре које су сачуване у виду усмене културе. Приказано је у књизи и искуство аутора као практичара: о томе како деца данас прихватају те старе народне игре, ком узрасту те игре одговарају, које физичке и психичке снаге детета стављају на пробу. Такође, како се полазећи од старих могу стварати и нове (или барем варијанте старих игара) које могу изаћи у сусрет потребама деце. Овај зборник је истовремено и приручник намењен онима који свакодневно живе и раде с децом. Ово је 24. наслов из колекције књига за децу и о деци РТС издаваштва, међу којима су и четири овенчана наградама „Политикин забавник“ и „Невен“.

Др Милутин Живковић
СТАРА РАШКА ПОД ИТАЛИЈАНСКОМ ОКУПАЦИЈОМ 1941–1943
Catena Mundi, Београд

Ова двотомна студија написана је на основу италијанских војних архива, у којима је непристрасно бележена свака, па и најмања појединост. Аутор се обилато служио и архивима у Србији, као и мало познатим документима који су сачувани само у албанским изворима. Аутор на почетку пише о општој ситуацији у Старој Рашкој од 1918. до 1941. Посебну пажњу посветио је занемариваним индикаторима, као што су привредни и међурелигиозни односи на овом турбулентном подручју. Затим је обрадио идејну и планску основу италијанске окупације. У књизи је обиље података о италијанско-немачким несугласицама, односима са Недићевом Србијом и са поробљеним становништвом сва три народа: албанским, бошњачким и српским. Посебна поглавља у првом тому књиге посвећена су партизанском, четничком и муслиманском покрету. Аутор са завидном детаљношћу и дистанцом професионалног историчара открива истину о деловању партизана на тромеђи Србије, Црне Горе и Босне. Посебан акценат је познатим биткама за Пљевља, Нову Варош и Сјеницу, али и на данима црвеног терора. Пишући о старорашким четницима, Милутин Живковић брижљиво бележи акције како четника Косте Пећанца, тако и припадника ЈВуО. Писао је и о колаборацији Павла Ђуришића са Италијанима и стварању антикомунистичког савеза. У поглављу о муслиманским оружаним снагама обрађене су све вође ових јединица: Сулејман Пачариз, Хусеин Ровчанин, Селим Јуковић, Осман Растодер и Ћазим Сијарић. Посебну пажњу аутор је посветио политичкој идеологији старорашких муслимана и њиховим односима са партизанима и четницима. Најупечатљивија су она поглавља о животу по окупацијом и управом четири војске. У оквиру Живковићевог истраживања на видело су испливали непознати, али веома симболични подаци о приватном животу на овом подручју, који је тих окупационих година можда био несигурнији него икада пре. У другом тому књиге детаљно су описани међусобни сукоби свих зараћених страна. Заинтересовани читаоци могу сазнати горку истину о страдању Срба по селима Старе Рашке, али и о одмаздама које су следиле после сваког покоља цивилног становништва. Застрашујуће делују и подаци о размерама међусобних сукоба партизанских, четничких и муслиманских јединица на овом подручју – до те мере да дана данашњег се о овој теми не прича много, нити поуздано. Коначно, књига се завршава анализом повратка партизанских јединица с пролећа 1943. у долину Лима и анализом последица повлачења фашистичке Италије из Старог Раса.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *