ИЛИ-ИЛИ И ПОСЛЕ ТОГА – Траг орвеловске чизме на људском лицу

Пандемија-страх ће се, на крају, показати као бумеранг. Најтеже последице ће оставити по оне одакле је лансиран – по Запад

Видели смо нашу будућност у речима које је Синиша Павић писао за Срећка Шојића. Ал’ смо се смејали пре деценију и по! И – брњице су стигле. Али сад се није баш шалити на њихов рачун. Сад смо смешни ми.

ХИЏАБ И НИКАБ Додуше, има смешнијих народа од нас. Нпр. Французи. Док се њима навлаче брњице свих врста, сваки дан и без изгледа да почну да се скидају, француски Сенат води законски рат „до истребљења“ против хиџаба. Спрема се забрана ношења муслиманског вела „током школских излета, забрана буркинија на базенима, као и стављања мараме малолетницама“.
Све изгледа као да Енглези о Французима снимају нове корона епизоде серије „Ало, ало“, али сад без Немаца. Док се из исламских заједница протерује хиџаб (вео који носе жене а који не покрива лице и шаке), за читаво друштво се уводи нешто што највише личи на никаб (додатак којим жене покривају и лице).
Рат против хиџаба министар унутрашњих послова Жералд Дарманен правда потребом да се „религија не користи за контролу дијаспоре“. Док нисмо бачени у корона рупу звучало је разумно.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *