Грухоњић и Црна Гора

Како се одвија Удружени шовинистички подухват лажних заговорника грађанских вредности

Да ли се Динко Грухоњић (који нас је ових дана почастио својим „свежим“ размишљањима о „српском питању“ од Црне Горе па надаље) и њему слични јавни делатници стварно залажу за грађанске принципе, европске вредности и либерално-демократске норме о којима толико нападно причају? Одговор на то питање најбоље се сагледава на основу позиције коју заузимају о питању Црне Горе и тамошњих политичких, односно етничких дешавања како данас, тако и у претходном периоду.

„НАЦИОНАЛНОТВОРНИ“ ТОТАЛИТАРИЗАМ Је ли Црна Гора грађанска држава? Далеко од тога, чак ако се под грађанском – што је код нас уобичајено – погрешно подразумева анационална држава. Ђукановићев режим је од Црне Горе покушавао да на новим основама направи националну државу (и то, по хрватском моделу, кич шовинистичку). Но проблем је за њега представљало то што ем је нови „државотворни“ народ (мада то звучи парадоксално јер је пре ту држава била „националнотворна“) био и остао флуидна конструкција, ем није стигао да постане апсолутна већина.
Да би се то пре или касније десило, прибегавало се насиљу, дискриминацији, уценама. То је био једини начин да се довољном броју црногорских Срба (намера је била да тзв. национални Црногорци досегну удео од око 60 посто становништва), у релативно кратком року, промени идентитет у смислу претварања регионално-државног црногорског осећања и опредељења у квалитативно другачије, национално. И применом средстава меке моћи можда сличан резултат може да се постигне, али после знатно дужег периода. За то Мило није имао времена.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

3 коментара

  1. Не знам зашто таквом ништавилу уопште посвећујете пажњу и дајете му простора у Печату?

  2. Treba pisati i o takvom nistavilu kao sto je Gluhonjic, nekada je bio glavni u Novom Sadu. Samo me cudi, kako niko ne komentarise intervjue Ljubice Gojkic i Zorana Panova, takodje sa TV Novi Sad, koji se ubiju da izvuku od sagovornika sta ne valja i sta nije dobro u ovoj vlasti, ne pada im na pamet da podrze ono sto je dobro u novoj vlasti, samo sto oni smatraju da je lose.
    Olga Ilic

  3. Иако се Сабахудин Грухоњић (муслиман из Бања Луке) кроз дужи временски период истицао са својим анти-српским дјеловањем, не треба му поклањати већу медијску пажњу, јер он заиста није неки значајнији јавни формат односно капацитет.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *