ДОНБАС У СЕНЦИ ОЛУЈЕ

ОПАСНОСТ ОД ОДМРЗАВАЊА СУКОБА У УКРАЈИНИ

Судећи по најновијим дешавањима на истоку Украјине, тачније на просторима самопроглашене Доњецке и Луганске Народне Републике, постоји велика вероватноћа да с доласком пролећа овај „замрзнути“ конфликт буде „одмрзнут“. На тај начин би, након кавкаског геополитичког ребаланса снага, још једна неуралгична тачка у окружењу Руске Федерације била активирана. „Стисак анаконде“ би тако постао још јачи, додатно сужавајући руски стратегијски простор

Грађани на истоку Украјине већ су почели да осећају практичне последице недавног телефонског разговора између украјинског и америчког председника, организованог поводом наводних информација о груписању руских снага на граници ове земље. Када су нешто раније портпарола украјинске делегације у оквиру контакте групе за решавање сукоба у Донбасу Алексеја Арестовича упитали због чега још нису разговарали Бајден и Зеленски, он је одговорио: „Ми нисмо школарци, ми смо највећа држава у Европи, дефакто десно крило НАТО-а, нама нису потребни симболични позиви. Нама је потребна суштина таквог позива.“ Тако су се куртоазне речи подршке Џозефа Бајдена изречене украјинском колеги Владимиру Зеленском, речи којима се „потврђује непромењена подршка САД суверенитету и територијалној целовитости Украјине, која се суочава са руском агресијом у Донбасу и Криму“, претвориле у суштинско нагло усложњавање ситуације на терену, тј. у отпочињање, за сада, ограничених борбених операција украјинских снага. Иако периодично кршење примирја у последњих неколико година није представљало реткост, од фебруара 2021. извештаји с фронта указују да украјинске оружане снаге припремају почетак велике операције у циљу оружаног разрешења конфликта који траје од 2014. године.
Да су власти из Кијева решиле да уђу у ескалацију сукоба, најавили су систематичном употребом артиљерије у рејону града Кировск, који се налази недалеко од Луганска, уз све приметнију дислокацију оклопних и моторизованих бригада са запада земље и њихово пребацивање у градове попут Краматорска и Константиновке. Тренутно се на фронту према ДНР и ЛНР налази трећина борбених ефектива украјинске војске, односно 60.000 војника, око 450 тенкова и више од 2.000 оклопних возила, артиљеријских оруђа и вишецевних бацача ракета. Интересантно је и то да је у протеклим данима примећен железнички војни транспорт у граду Хмељницки у којем је базично дислоцирана 19. самостална ракетна бригада. Ова бригада специфична је по томе што у свом саставу има тактичке ракетне комплексе „Точка-У“ и по томе што је већ учествовала у борбеним дејствима на југоистоку земље, пре свега приликом извлачења украјинских снага из „Иловајског котла“.
Поред Кировска, забележено је кршење примирја и на другим деловима линије раздвајања у зонама одговорности 59. моторизоване бригаде (која се после четири месеца одсуства у марту поново вратила на фронт) и 92. механизоване бригаде војних снага Украјине и то у близини насељених места Папаснаја, Калиново-Боршеватоје, Залатое и Троицкоје, локација смештених између Доњецка и Луганска, северно од стратешки важног града Горловка.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.