ДИЈАЛОГ РОГОВА У ВРЕЋИ

ОПОЗИЦИЈА САМА ПРЕД СОБОМ

Уместо јасног суочавања с влашћу, српска опозиција никако да изађе из међусобних прегањања и трвења, не извлачећи поуке из „врелог“ примера суседне Мађарске и властитог лошег искуства у претходним годинама

Скоро да је правило да су локални избори, нарочито мимо оних великих, тзв. на свим нивоима, „лакмус папир“ тих главних избора на којима се одређује политичка судбина земље за известан период у будућности. Па ипак, за окончане изборе у Зајечару, Косјерићу и Прешеву (у Зајечару и Косјерићу одржани су јер је одборницима локалне самоуправе истекао мандат, док је у Прешеву био уведен привремени орган) не може се рећи да могу бити од велике користи у приказивању слике целе Србије. Тим више, што је део опозиционих странака, незадовољних условима за политичко деловање у Србији, бојкотовао и ове локалне изборе. Мада, ни владајућа странка нема много основа за ликовање. Иако је Српска напредна странка (СНС) на локалним изборима у Зајечару учествовала ојачана локалним лидером Бошком Ничићем, некадашњим ривалом напредњака, није остварила резултат какав је очекивала, мада ће и овако моћи комотно да формира градску власт (освојила 47 одсто гласова). Рекло би се да су неочекивани успех оствариле групе грађана које су наступале на платформама опозиције.
У Косјерићу, најмањој општини у којој се гласало, напредњаци су остварили најубедљивију победу, док се на Прешево гледа из албанског угла, пре свега због односа странака Шћиприма Арифија и Шаипа Камберија јер се услед фрагментације албанске политичке заједнице власт не може формирати без шире коалиције.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Један коментар

  1. Tоплица

    На горњој слици није место за Самарџића. Не због странке, која и даље не вреди ништа, него због њега. Ни Ђиласу као врсном организатору развоја ту није место. Осталима недостаје Тадић па да угођај док их гледамо буде темељан.
    У најкрађем; требају нам нови људи ! Но да ли је ово ситуација за такве какве прижељкујемо ? Тојест, да ли је још увек зрела ситуација ? Ми јесмо неполитички народ, али ова опозиција није наша ! Као што ни цела та сцена није наша .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *