Светионик – Дужник везује себе гдје му газда каже

Предсједник приморске општине послушно чини исто што и послушни премијери Србије и Црне Горе, јер исто чине сви послушни европски државници, закључно с послушним президентом Бајденом. Они ће до конца сви остати пребогати у пропорцији према сиромашнима, али кад одозго чују цмок, подићи ће ногу и уринираће на све бираче. Политички је то рефлекс

Мачка није Богом дизајнирана да подиже ногу на сваку бандеру као пас, али јесте испрограмирана да чак и када изгледа незаинтересовано, према вама брзо окрене главу када поред ње, у кући или на улици, гласно цмокнете!
И баш као пас који мора да потрчи за баченом коском, тако и народ мора да трчи за баченом политичком коском, а мора и да погледа у правцу телевизора чим му отуд цмокну, од почетка године о Мики Алексићу, корони и Вучићу, споменику Стефану Немањи, пандемији и Вучићу, Вељи Невољи, смрти и Вучићу, избору патријарха, вакцинацији и Вучићу, доктору Стефановићу, ревакцинацији и Вучићу. Поглед на насловне стране дневне штампе открива идентичну тежину коју имају вијести и невијести: у истој висини стоје Путин и гола старлета која је управо промијенила крими-спонзора.
Бацање тематске коске или цмок из телевизора зове се storytelling.
Сторителингом се људски ресурс сваке државе заводи за Голеш планину, данас на ову, сутра на ону тему. О програмираном слому малих и средњих предузећа, потом и држава, нико да зуцне. Не чује се, наиме, од медијске буке.
Економије широм свијета су на кољенима а основна људска права масовно ограничена.
Током трајања операције корона у режији нама невидљивих мештара, привреди је нанијета немјерљива штета. Свијет је на путу да види што никад није: пандемију незапослености и социјалних трагедија.
Може ли ова глобална синхронизација да буде случајна?
Пођимо – иако је свеједно куда – за часак ипак на море…
Затворено је, силом, све од чега живи Приморје, исто као прошле године под режимом Мила Ђукановића: угоститељи, мали привредници, услужне дјелатности.
Од чега ће живети приморске општине у времену када се покрадена и предбанкротна Црна Гора задужила за додатних 700 милиона да би уопште могла да исплаћује плате и пензије?
Општине ће очигледно живети од свлачења голих, али кад мали привредник остане у гаћама, он локалној власти може да покаже још само једну ствар. И то на улици. Општинари канда то наслућују, али су немоћни, јер их државна политика обавезује да се понашају по сценарију донесеном на страни, а тај сценарио гласи: држите мала и средња предузећа затвореним. Зашто? Па, како, зашто, побогу? Због короне, због безбиједности. Нека све од глади поцрка, само да останемо здрави.
Уздигнемо ли фокус, рађа нам се изнад главе у стрип облачићу ово питање: зашто би се било којој држави исплатило да програмски гаси мала и средња предузећа? Једини логички одговор јесте да су државници дебото узели да пјевају како свирају они који су, миц по миц, задужили све гигантске економије по свијету.
Дужник везује себе гдје му газда каже.

Гвоздена битва за везивање бродова, фото Н.М.

Предсједник приморске општине послушно чини исто што и послушни премијери Србије и Црне Горе, јер исто чине сви послушни европски државници, закључно с послушним президентом Бајденом. Они ће до конца сви остати пребогати у пропорцији према сиромашнима, али кад одозго чују цмок, подићи ће ногу и уринираће на све бираче.
Политички је то рефлекс.
Но ко је толико моћан да би и једном Бајдену, „лидеру слободног свијета“, могао да нареди да и он узме програмски да гаси мала и средња предузећа све у страху од ширења медијске куге 21. вијека – короне?
Па то су људи упитне религијске оријентације, прилично склони адренохрому и тежњи ка животу вјечном, на овоме свијету. То су јавности невидљиви духовни монструми који сваког Бајдена у тамошњем свијету, и сваког Вучића у земљама у развоју и у земљама неразвијеним, имају у шаци.
Од гашења малих и средњих предузећа широм свијета, од гашења потом националних економија чак и веома јаких ентитета попут некадашње Италије или Шпаније, једино они имају корист јер су их све задужили. Онај ко економски цркава, као Србија и Црна Гора у пакету, даје за динар што реално вриједи сто, а сутра ће за динар дати и оно што вриједи хиљаду. Корона је измишљена да презадужени напослијетку продају све, чак и душе.
Власници широм свијета разапете езотерично-економске мреже чекају мирно да све земље које су по дефолту усвојиле план борбе против вируса короне и његових мутација – банкротирају у годинама пред нама. С руком на срцу, мани вакцинације и ревакцинације, вирус се показао до те мјере мутогеним да ће харати и иза пројектоване паузе током љета 2021.
Коме то одговара? Одговара онима који желе да по цијени зрна пшенице купе сва земаљска пшенична поља. По цијени грама злата – све злато на земљи. По цијени влати косе све људске ресурсе: срца, бубреге, јетре… материце и пенисе.
Људи који се „не придржавају мјера“ биће одговорни што привреде стоје с кључем у брави. Није потребно бити пророк и видјети како се на наше очи јавља прогон библијских размјера. Свједоци смо како се невиђеном жестином води кампања без преседана у историји – да се препаратима који нису прошли неопходно тестирање вакцинише цјелокупна свјетска популација. Ти препарати нису вакцине уопште, стално треба имати на уму. Вакцина мРНК је биолошки имплантант који се никада није користио за лијечење људи. И за чије ће се ине функције сазнати ускоро.
И чиме се онда може објаснити невјероватна упорност којим се програм вакцинације форсира на глобалном нивоу?
Дакако, интересом.
Једини интерес који има смисла није енормна зарада од милијарди доза вакцина. Једини интерес који стоји иза глобалне кампање може бити у томе да се већини сиромашних отме све што имају, дословно. А сиромашан више није само Петар у Србији и Павле у Црној Гори, нити су сиромашне само Србија и Црна Гора, него сви ентитети које само још по навици називамо државама. Колико себи и другима дугују Сједињене Америчке Државе? Пола билиона хиљада милијарди? Колико је то на српском? Ради се о дугу до те мјере несхватљивом као што је величина космоса, дужина броја пи, или тренутак у коме се двије праве линије сијеку у бесконачности.
Ђаво је покрао планету Земљу до метафизичких размјера, и није му доста. На наше очи чини све да би узео и планету Земљу. Милијарде малих власника тијела и душа, с нешто мало имања или уштеђевине, само му сметају. Ко вјерује у добру намјеру мРНК биолошког имплантанта – у мојим очима изгледа као она бештија с великим ушима, тврдоглава у баснама.
Да ли ће бити сезоне на Приморју ове године?
Црна Гора, презадужена и разваљена, нема појма. Биће како јој кажу, да ли за битву да веже туристички брод, или да коноп стави себи око врата.

Програмски формат Светионика јесте да бљеска с управо бококоторске нулте надморске. С једине географије на свијету на којој наш народ и даље живи уз море

2 коментара

  1. Г.Маловићу, тачна запажања и закључци!
    Ужасавам се чињенице, које сам тек недавно, захваљујући Вама, постала свесна: да сам ја једна врло несрећна Касандра! Несрећна, зато што мали број људи с којима долазим у додир – мојом природом као и наметнуто – није поверовао у моју сумњичавост и бројне упитаности у вези са пандемијом и вакцинама. Наиме, сви ти људи надајући се блиском крају пандемије, похрлили су и пружили руку – да приме вакцину.
    Забрана обдукција, и то од стране СЗО – забога, да се обдуценти не би излагали смртној опасности! онемогућила је увид у патоанатомски супстрат болести, па тиме и у путеве лечења. Шта и како лечити? Да ли се ослонити на оно: medicus curat, natura sanat? Ипак, негде је неко стиснуо петљу и урадио забрањену ствар – обдукцију и сазнање поделио са колегама. Као да обдуцент, при било којој обдукцији, не долази у животну опасност, нпр. ако се само посече,и каода не постоје заштитна средства.
    Тврдим: НИКАД неки корона вирус, или који други, од прошле године па на даље – до неког страшног циља – неће престати да виси над главама људи на целој планети. Преплашено човечанство пристајаће на све, само да би спасло голе животе. Страх чини чуда!
    Страх је бацио на колена економије свих земаља, време ће тек показати у коликој мери: колико људи без посла, гладних или умрлих од глади … Позакључавао народ у четири зида, ограничио кретање, разродио породице, раздвојио пријатеље, а човек је друштвено биће; учинио КАЖЊИВИМ било какво окупљање – нема више непожељних масовних протеста, демонстрација, не дај, боже, и револуција. Какво олакшање за управљале!
    Која оружана сила, или оружје, могу да доведу до таквог ефекта, и то на целој планети? Само један невидљиви дизајнирани вирус, и медијска халабука око њега! Најсвежији подаци, лаком рачуницом, показују стварну смртност од вируса, а она, заиста, није већа од сезонског грипа, а далеко је мања од свих других заразних (појединачно), незаразних масовних, малигних болести… због којих нико не диже халабуку.
    Па су експресно направљене “вакцине”, које не могу бити то, вакцине, јер израда вакцина траје и по неколико година. А шта су ове? То само знају они који су их склепали: Фајзер, Модерна, Џонсон. Направити “вакцину” на РНК носачу, што нико никад није радио, само по себи побуђује дубоку сумњу, а припадници човечанства имају лепу прилику да буде бесплатни огледни кунићи, за разне серије које ће се у ходу поправљати и у које ће се ставити – шта је коме воља и зависно од тога коме шта, на планети, треба дати. Јер, ради се о огромном експерименту, милијарде су у питању, не само нека шака добровољаца. А тек зарада!
    Изразила сам и сумњу: ако је тачно оно што тврде о ефикасности, имуногености, нешкодљивости, а времена да се то утврди није било, врло је вероватно да је израда вакцина само круна плана донесеног и спровођеног већ поодавно, почев од дизајнирања вируса…
    Шта ће у целој причи Бил Гејтс? Зато, Американцима ништа не верујем … “ни да дарове доносе”.
    Даље: после годину дана од проглашења пандемије нема никаквих научно поткованих радова? Нема статистичких података о узроцима смрти од разних узрока – заразних и незаразних – прошлих година, да се упореде са смртношћу од ковида; само се дају апсолутне бројке умрлих од ковида, које не значе ништа, а и многе смрти у јеку епидемије, приписују се само ковиду. Шта значи број: …око 4000 заражених (некад кажу оболелих!) од око 16 хиљада тестираних? Јесу ли оболели или само носиоци вируса? То уопште није исто! За годину дана трајања епидемије, у Србији, вероватно, већ има огроман број здравих носилаца вируса; становништво је већ добро прокужено. А епидемија – букти!
    Ускоро ће бити објављено да је код нас стигао енглески, нигеријски, јужноафрички… и ко зна који већ сој вируса…
    Економски форум у Давосу дао је отворену и бруталну слику онога што се смера са човечанством у наредној деценији, у облику ВЕЛИКОГ РЕСЕТА, свим расположивим средствима…
    Онда – како да нормалан човек не размишља, да не сумњичи и да има поверења?
    Овде нисам поменула Русе и Кинезе. Они имају велика искуства са вакцинама прављеним на безазленим вирусима као носачима, али и осведочено:ОНИ НЕМАЈУ МРАЧАН ЦИЉ ДА ПОРОБЕ ЦЕО СВЕТ И ОД НАРОДА ОТМУ СВЕ ШТО СЕ МОЖЕ ОТЕТИ. А Куба? Ћути и ради, и урадиће све најбоље, јер је способна за то.

    Друго, предвидела сам брзо мутирање вируса, што се и десило. И шта сад? Нове “вакцине” ће се штанцовати?
    Забраном обдукција -“да обдуценти не би дошли у животну опасност” (као да они и иначе нису у опасности кад раде било коју обдукцију, само посекотина може да буде смртоносна, и као да не постоје заштитна средства!) лекарима је ускраћен увид у патоанатомски супстрат болести, а тиме и пут лечења болесника

  2. Нисам имала намеру да се поново јављам, међутим, књига, коју управо довршавам, отворила ми је очи: да оно што је досад било тек далека сумња, постаје чиста извесност.
    Планета је угрожена потребама, али и похлепом растуће популације: секу се прашуме, осиромашују мора (уместо риба, у мрежама су често – медузе), животиње изумиру јер губе станишта, клима се мења, ветрови су све разорнији итд.итд. животни век је продужен… Тимови научника раде на стратегијама опоравка планете, но то је страшно дуг и мукотрпан пут пун одрицања, стога крајње неизвестан. Пречицу и знатно бржи резултат пружа ово што је започето: одгајање вируса у лабораторији, њихово “пуштање” у свет, медијску буку која ће изазвати масовну панику, застој у свему и слом економија и следствено, жртве због губљења извора прихода, за многе и смрт од глади; енормне трошкове за одбрану од епидемија (што може да се издржи уколико је све сведено на ограничен период, али ако потраје…) увођење вакцина које то нису, али које могу да нанесу велику штету нежељеним дејствима (не у првим серијама, колико док се народ опусти и поверује у спас), одложена дејства путем утицаја на плодност оних који су у фертилном периоду, могућност изазивања малформација плода, еутаназија оних који су све бројнији – старих особа… Корист и брзина су неупоредиви! Теорија завере? Таман посла. Завера!
    Неко ће помислити да све може да се уради знатно брже, да је таква намера. Може! Вирус који би био врло смртоносан и брз изазвао би отпор широм света. Полако, али сигурно, непрепознато, то је рецепт за сигуран успех.
    Ова суморна предвиђања нису у садржају поменуте књиге; ово су размишљања – дешифровања догађања на ту тему једне “Касандре”. Можда ће Бог учинити нешто? А можда је он то већ и почео…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *