Решеност или стара утопија

Порекло имовине

Хоће ли тек донети закон ставити „шапу“ на незаконито стечену имовину, како се њиме сугерише, или ће завршити као и низ сличних идеја и најава, попут познате идеалистичке акције из времена социјализма

Мало је оних који се још сећају „крилатице“ из времена Титове Југославије – „Имаш кућу, врати стан“. То значи да друштвени стан (најчешће добијен од фирме) није могао да добије неко ко је у селу имао родитељску кућу. На ову паролу су се највише навукли наивни пролетери (данас би за њих рекли – будале) одричући се станова у које су се углавном усељавали партијски људи а искрени пролетери због свог геста добијали похвале и одликовања. Цела ствар је пропала, као и наивна вера у партијски аскетизам.
Ова прича од пре четрдесетак година потеже се у вези с данашњом применом тек донетог Закона о утврђивању порекла имовине и посебном порезу, чији циљ је разоткривање и опорезивање појединаца који воде луксузан живот, а званично имају скромна примања. Или оне што воле да кажу: „Не питај ме за први милион.“ Суштина је да ко не буде могао да докаже да је на законит начин стекао имовину, остане без три четвртине њене вредности, а ако суд утврди да је имовина стечена кривичним делом, могао би да му буде одузет целокупан незаконито прибављен иметак.
Било је до сада више покушаја да држава оваквим законом добије делотворан механизам како би за свакога у сваком тренутку утврдила да ли се обогатио незаконито. Нема власти која после 2000. године није обећавала да ће баш у њиховом мандату почети чешљање имовине политичара који су, захваљујући функцији, стекли богатство. А закона ипак није било.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *