Политичка позадина

О којим министрима из СНС-а који су учествовали у завери против Александра Вучића говори потпредседник ове странке Милош Вучевић? И где је Небојша Стефановић

Ако ћемо поштено, на крају се све углавном сведе на личне политичке симпатије. Тако да су ниво поверења и дубина неповерења у директној сразмери с количином свиђања и несвиђања, наиме, склонији смо да поверујемо онима који нам се и иначе допадају, и обрнуто. Па се тако и Александру Вучићу, председнику Србије, шта год да је рекао, (не)верује тачно у оној мери у којој се подржава његова политика.

ФОТОГРАФИЈЕ ЗЛОЧИНА Но оваква врста острашћености, ма колико се чинила потпуно оправданом како у једном, тако и у другом смеру, није нам од нарочите помоћи у покушају да разумемо шта је заправо у основи ове континуиране афере у којој се злочини једне криминалне групе мешају с нелегалним прислушкивањем шефа државе и чланова његове породице и некаквим (пара)политичким обрачунима с елементима иностраности који се евидентно одвијају у позадини свега тога.
Елем, најављена па одложена и све време нестрпљиво ишчекивана седница Савета за националну безбедност, уз потоње обраћање јавности у ударном термину у суботу увече, имала је све одлике мајсторски изрежираног и с уживљавањем одиграног напетог политичког ријалитија. С приказивањем мучних фотографија неких жртава клана Вељка Беливука као врхунцем представе, што је произвело предвидив ефекат и код оних који Вучића воле па му све верују, и код оних који га не подносе па му зато не верују ништа.
А опет, сам чин приказивања тих фотографија, ма колико да је реч о поступку који изазива контроверзе, додуше, овде је све у стању да изазове контроверзу, постигао је тачно онај ефекат који је и требало да постигне; ако се, наиме, до тада и сумњало да је реч о злочинцима каквим су описивани, а било је и таквих сумњи из горенаведених разлога, у то сада више не мора да се сумња.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

2 коментара

 1. Tоплица

  Не спадам у заљубљенике ни у једну нашу власт, тиме ни у ову. Не зато што се у нечему сматрам способнијим од њених протагониста, него из неколико других разлога или бар два; Прво, власт је увек и свуда ликвид који се излива и поприма свакакве форме ако се народном контролом не спречи и смести у жељену форму. И друго, а на овом месту битније – код нас је од несрећног краља Александра и његове Југославије, страни фактор доминантан у свему. Природно, онај, контроли других најсклонији и отуд, у махинацијама наспособнији. У данашње време практично једини који агресивно то и ради ( Америка као Енглески ученик !), док ми, било ко наш не добацијемо ни до врха прве цигле њихове страшне пирамиде. Зато оваквих текстова никад доста, иако је чиста илузија да ми ту на кратко можемо нешто напредовати. Довољно се присетити Енглеско-Титове генијалне махинације нама у току II св. рата па ево још увек !
  А да, и Шешеља споменусте ! Шта ми тачно знамо о том човеку ? Мени делује да је он увек уз неку страшну моћ а једино је видљиво и срамотно, колико лако тај човек са нама манипулише. Тако, никад се не упитасмо чему ономад “бомбардовати Беч и Рим” ?! Чему халабука око прогона Хрвата из Војводине ?! Зашто помагати “Колиндици” да победи Иву Јосиповића ?! Чему оне увреде на рачун Католичке цркве у Хагу и како му то тамо прође ?! И тако даље и даље, све до блаћења Даке Давидовића ових дана ! Али притом на сваком неважном месту исказивање “наклоности према Русији и Кини” ! ( Задње јавно хвалисање како ће примити Руску вакцину иако га о томе нису ни питали, напр. . .)

 2. Маторац

  Сваку политичку позадину треба схватити као економску позадину.
  Анализирам просто. Зашто је требало да Милошевић оде са власти? Да би на његово место дошли они који ће на брзину да промене друштвено уређење, да уведу капитализам под фирмом демократије и да својим менторима обезбеде лепо место за пљачку. Американце уопште није брига за неки тамо народ кога диктира неки сурови диктатор, него им треба простор на коме ће да продају своју робу, да дају своје кредите и да купе јефтино све што им се свиђа.
  Свуда је по свету тако. Шема је једноставна и читљива.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *