Одбројавање до нестанка

Човечанству прети нова, неочекивана опасност – пад броја сперматозоида

Запад, али и други, пре свега развијени делови света суочени су с новом опасношћу која би могла да угрози способност људи да се репродукују као врста. О „суноврату Запада“, који неки најављују са стрепњом а други с радошћу ишчекују, полемише се столећима. На ту тему је писао Шпенглер, мрачна предвиђања су обзнанили различити мислиоци и геополитичари, али Европа и западни свет уопште, упркос разарајућим ратовима и катастрофама, успели су све то да преживе. И док многи сматрају да су највећи проблеми Европе данас њена подељеност, изложеност миграцијама, тињајући сукоб с Русијом, надгорњавање с Кином и климатске промене, погубна опасност долази из сасвим неочекиваног правца.

НЕОЧЕКИВАНА ОПАСНОСТ Најновија истраживања откривају да права катаклизма вреба Запад из једра сопствене популације, модерног стила живота и загађења околине. Истој опасности, иако мање израженој у неразвијеним деловима света, изложено је човечанство широм Земљине кугле.
Неспорно је, наиме, утврђена, иначе мало позната чињеница, да је првенствено развијени део света, који називамо Западом, суочен с драстичним падом – броја сперматозоида. Разлог те појаве лежи, пре свега, у загађењу околине. Тачније, узрочник су тзв. фталати и сличне хемикалије.
Тај проблем већ неколико деценија истражује др Шана Свон, професорка на Одељењу за јавно здравље на Медицинском факултету Маунт Синај у Њујорку, која је на ту тему управо објавила своју нову књигу. Њена студија потврђује да би број сперматозоида до 2045. године у Западној Европи могао да падне на нулу, што недвосмислено угрожава европски део човечанства. Иако се о томе у јавности релативно мало зна, проблем јесте алармантан, јер се ради о променама сличним климатским, које се у кратком временском периоду такође тешко назиру голим оком. Стручњаци као разлог за брзи пад броја сперматозоида наводе разне хемикалије које оштећују функционисање хормонског система људи, уз начин живота савремених мушкараца и друге факторе.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Један коментар

  1. posmatrač i svedok

    Dodajmo još i ogoljenu propagandu gej kulture, koja uzima sve više maha.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *