Нови кабинет за информатику у Математичкој гимназији, уз подршку НИС-а

Maтематичка гимназија у Београду добила је нови кабинет за информатику, опремљен са десет најсавременијих рачунара. Опремање, као и адаптацију кабинета, подржала је компанија НИС у оквиру програма „Енергија знања“.  

Кабинет су свечано отворили Бранко Ружић, министар просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Младен Шарчевић, специјални саветник за образовање председника и премијерке Републике Србије, Вадим Смирнов, заменик генералног директора НИС-а и Мирјана Катић, директорка Математичке гимназије.

“Ова школа изнедрила је велике стручњаке, професоре на домаћим и страним универзитетима, више од 500 доктора наука, као и других стручњака који су данас успешни људи запослени у великим компанијама. Њени ученици освојили су више од 600 медаља. Зато ова школа и јесте један од пет које су прoглашене школама од националног значаја. Начин на који се ради и учи у овој школи је специфичан и захтева посвећеног професора и менторство, захтева добре услове за рад и учење и захтева пажњу државе и читавог друштва. Због свега тога сам захвалан компанији НИС што је и ову школу укључила у свој пројекат „Енергија знања“, изјавио је Бранко Ружић, министар просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Вадим Смирнов је истакао да је НИС покренуо програм „Енергија знања“ ради припреме кадрова за нафтну индустрију, а то је резултирало стипендирањем најбољих студената у Руској Федерацији, а што је најважније, и њиховим повратком у Србију.

„Велико ми је задовољство што смо сада у чувеној Математичкој гимназији. Ово је мали допринос, али до сада смо опремили више од 60 учионица. Ове године, заједно са Министарством просвете и Министарством унутрашњих послова, уложићемо и у безбедност у школама, што је сада јако битно“, рекао је Смирнов и додао да је НИС у домаћи просветни систем уложио преко 5 милиона евра.

Мирјана Катић, директорка Математичке гимназије, нагласила је да без овакве савремене рачунарске опреме ученици не би могли да похађају наставу на адекватан начин, нити да учествују у свим великим такмичењима, која су прошле године била онлајн.

„Математичка гимназија већ 54 године школује изванредну децу коју ова држава има. Сваке године резултати су све бољи, али изузетност мора да се чува и негује. Деца у овом догађају данас виде важну поруку – држава и одговорне компаније желе да им омогуће најбоље услове за рад, на којима би нам позавиделе и много богатије земље“,  рекла је Мирјана Катић.

 

Додатна информација:

Уз подршку НИС-а, ученици Математичке гимназије постижу значајне резултате на државним и међународним Олимпијадама знања из математике, физике и хемије. Само на међународним олимпијадама, ученици ове школе освојили су 634 медаље (87 златних, 233 сребрних и 314 бронзане), што је редак, ако не и јединствен успех једне школе у свету.

У току свечаног догађаја присутнима је представљен и приручник за учење руског језика „Ни пуха ни пера!“, намењен брзом савладавању почетног нивоа овог језика, који је издао Центар Руског географског друштва у Србији, уз подршку компаније НИС. Том приликом ученицима је поклоњено неколико примерака уџбеника.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *