НЕШТО ЈЕ ТРУЛО У АКАДЕМИЈИ СРПСКОЈ

КУДА ИДЕ САНУ?

Не улазећи у то да ли је непромишљена, или је баш промишљена, изјава председника САНУ Владимира Костића о томе како Косово и Метохија нису српски, дата 2015. и поновљена пре неколико месеци, она је изазвала буру у „главном штабу“ српске интелигенције и на светлост дана избацила и многе друге проблеме који оптерећују једну од најважнијих институција српског народа

Без обзира на то што у демократском друштву сваки човек, па и када се ради о председнику Српске академије наука и уметности, има право на сопствено мишљење, рећи да „Косово више није де факто нити де јуре у нашим рукама“, те да је „једина политичка мудрост на који (га) начин, са елементима достојанства, напустити“, није достојно једног интелектуалца, посебно на тако високој позицији, јер показује дубоко незнање и неразумевање овог тешког, али суштински важног питања.
Пођимо од овога „де јуре“. Академик Костић или не зна значење овог појма, или има погрешну представу о материји о којој претендује да „сматра“. Косово и Метохија је апсолутно де јуре српско и део Републике Србије, што, ако ништа друго, доказују чињенице да није члан Уједињених нација и да се управо због тога центри моћи који се залажу за независност јужне српске покрајине, пре свих Вашингтон, Брисел и Берлин, толико боре за постизање некаквог „правно обавезујућег споразума“ који би подразумевао „међусобно признање“, односно да Србија призна „Косово“. За Србију је безначајно да је „Косово“ призна, али српско признање и прихватање отцепљења је, као што видимо, суштински значајно за сецесионисте. Значи, де јуре, Косово и Метохија је јужна српска покрајина и тачка. Обратите пажњу на то да нам за доказивање овога нису потребне странице текста, него тек неколико реченица разумљивих и „лучком раднику“, а камоли врхунском интелектуалцу на челу САНУ.
Што се „де факто“ дела тиче, ту је ситуација мало сложенија. Ако де факто Косово и Метохија није наше, онда се поставља питање – чије је? Албанско? Па није ни њихово, јер де факто немају пун суверенитет не само због тога што им се премијери и председници бирају и обарају у страним амбасадама него и зато што у полицијско-правосудном домену последњу реч има „страни фактор“ у виду мисије ЕУЛЕКС, за чије је распоређивање ономад тражена сагласност Београда. Ту је и страно војно присуство, које и де факто и де јуре води главну реч када је безбедност у питању. Садашњи премијер Аљбин Курти је у више наврата захтевао повлачење страних „играча“ с Косова. Јесу ли га послушали? Нису. Дакле, де факто „Косово“ није албанско. Јесу ли Дечани, или северна Митровица албански? Де факто, нису. Али чије је онда де факто Косово и Метохија? Америчко? Немачко? Евроунијатско? Просто је. Косово и Метохија је де факто окупирано, што никако не значи да није наше.
На крају, али не и најмање важно, што би рекли Англосаксонци, како паметан човек може имати идеју да се било шта може спровести „с елементима достојанства“? Шта то значи? Није баш скроз достојанствено него је мало достојанствено. То је као онај скеч Топ листе надреалиста где се каже да „вода није радиоактивна, вода је мало радиоактивна“. Свима нам је познато да се не може бити „мало трудан“, па се не може бити ни „мало достојанствен“. Или јеси, или ниси. Оваква идеја више него било шта показује карактерну флексибилност свог аутора који је мало председник САНУ, а мало и није, али увек има елементе памети.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

5 коментара

 1. Tоплица

  Из угла српског патриотизма све је сјајно осветљено, или, како наша брађа кажу – све разложено по полкам. Разумемо и зашто аутор није ствар осветљивао из још једног угла. Оног који би разјаснио феномен да, упркос гневу практично целе нације, ствари остају непромењене. Мало зањихане али непромењиве. Зањихане јер односни господин председник Академије не стоји онде ни на каквој нашој лотри, него очигледно виси на нечијем поузданом шнуру ! То увелико потврђују његове изјаве, као и чињеница да се онде са оваквим ставовима, некако волшебно створио. Ево и Данојлић у јутрошњем броју Печата о том феномену довољно јасно сугерише.
  Како са тиме ? Јер тај “Академик” је само једно извиривање рогова страшне караконџуле, док су наши стварни ланци добро камуфлирани . Докле ћемо трпети са девизом оног пса коме је него духовит утутнуо мисао – Своја кућица своја слободица ! – рече пас и звекну ланцем !

  9
  1
  • Поздрав Топлици уз, подразумева са моје стране, похвалу за квалитет коментара који се од њега увек очекује. Хвала и “Печату”, јер га је објавио и објављује (коментаре Топлице). Ово кажем јер сам више година уназад имао, односно почео, једну лепу конверзацију са Топлицом на, у оно време, а под управом благопочившег уредника на шнуру који Топлица помиње, “Стандарду”, која је брутално прекинута на моју штету само помињањем имена власника и држача шнура.
   Не бих даље, ово би било као прикљученије.
   Још један поздрав.

 2. Hvala g-dinu Rodicu, g-dinu Misi Djuricu, velikim Kusturici i Milu Lomparu, da se konacno pokrene i pitanje nase SANU.Toliko je nasa takozvana inteligencija otisla daleko u srbomrzici sto je divno opisao prof. Milo Lomparu, tj samoporicanju, da je postalo neprijatno i ruzno i jadno slusati.
  Dosao je red na filmsku industriju, SANU i nadam se vrlo brzo ce stici i na nase Univerzitete:kako nam uce decu i koga mi to placamo i zovemo PROFESORIMA I AKADEMICIMA i “ELITOM”
  Toplo se nadam, da ce se nastaviti sa raskrinkavanjem toga jada koja vlada Srbijom.
  Olga Ilic

  12
  1
 3. Reklo bi se da je nasa glupost i naivnost naprosto ne merljiva.Nije vezana za SANU mada je i tamo dosta imalMozda nije pravo mesto no zaboravicu ako sacekam. Danas je godisnjica od smrti(ubistva)Milosevica a meni neke stvari mnogo paraju usi i izazivaju bes.Danas su svi u Srbiji otreznjeni,svi vide da se zapad zaverio protiv nas i da hoce da nas uniste.Lepo je to i cuti i videti i dobro je da je tako.No jedna stvar je problematicna(po meni).Vise mi to lici na nasu glupost i naivnost nego na nekakav plan,mada ima i omih koji to uporno i tendencionalno ponavljaju.Radi se o ovome.Vecina ili ogromna vecina Miloseviceve opozicije,dali zbog sujete,grize savesti,nekakve unutrasnje potrebe i pored svih kritika zapada,hrvata ,muslimana siptara itd ne propuste da kazu kako su oni bili opoziicija i borili se protiv Milosevica i n jegove pogresne i pogubne polkitike bla bla bla itd.Ssamo jedna takva recenica od zapada i nasih neprijatelja bila bi debelo placena a ovi nasi (neznam kako da ih nazovem) prosipaju je za dzaba.Dizuci valjda svoju pamet (pre glupost) a dizuci rep i zapadu i ostalim srbomrscima.Pa pobogu i oni su se borili protiv tog “‘diktatora”.Postoji samo jedna beskonacna stvar.LJudska glupost.Za kosmos sam siguran da nije beskonacan.Nadam se da sam jasan.

 4. просто је НЕВЕРОВАТНО да особе као Костић уопште могу бити део српске академије наука, а о противуставном делању против сопствене државе ми је тешко и да се изразим шта осећам.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.