Војска, шпијуни и филмске траке

Случај Перишић

Пресуда да је некадашњи начелник Генералштаба и потпредседник Владе крив и казна затвора од три године не бацају много светла на аферу о којој се прича већ 20 година, мада и нема много тога новог да се сазна

Требало је да прође двадесет година па да поступак због шпијунаже против некадашњег начелника Генералштаба и потпредседника владе Зорана Ђинђића, генерала Момчила Перишића добије судски епилог у виду првостепене пресуде. Виши суд у Београду осудио је некадашњег начелника Генералштаба, пензионисаног генерала Момчила Перишића на три године затвора, због шпијунаже, односно одавања тајних података америчком обавештајцу. Поред Перишића осуђени су и Миодраг Секулић и Владан Влајковић, на по годину и по дана затвора. Они су оптужени да су поверљива документа достављали Перишићу, који их је предао америчком дипломати Џону Дејвиду Нејбору.
О току суђења, које је трајало више од четири године, у Србији се не зна готово ништа. Од почетка поступак је био затворен за јавност због захтева Генералштаба Србије и Министарства одбране како садржај појединих докумената не би био откривен. Сасвим довољно да се појаве оцене и спекулације, све у зависности од наклоности за једну или другу страну. И сада се, углавном, више пажње поклања ономе што кажу Перишићеви адвокати, јер они једини и говоре о неким детаљима суђења – те нису уважени ови аргументи, те нису дозвољени они сведоци…

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

3 коментара

 1. Tоплица

  Памтим да нам је у свести, овај дроњак од појма Српски генерал, некада био готово раван са Мишићем и Степом. Толико нам је био потребан један тако славан генерал да смо се некритички определили за овога. А онда овако, како је лежерно и сасвим непритрасно изложио часни аутор.
  Горњи текст долази након што смо дроњка од генерала чули кад у камеру поносито и дрско изјављује да против њега нико нема доказа ! Али онда, да се не ради о два хомосексуалца ?! Јер чему иначе онолики састанци по становима, кафанама и тд. ? И нашао је кад ће ! Након свих прогона наше сиротиње, бомби по нашим главама, разорене Земље . . . Милошевића да критикује и исправља ! Милошевић са свим својим недостацима за њега је морални див.
  Ипак, ово није његова срамота. Нема он леђа за толико бреме. Ово је наша срамота. Јер ради се о нашем сину. Још високо промовисаном.

  10
  1
 2. On slina zna nesto o Miloseviccu da prica.Kuckin sin.Da je bilo ovo u vreme TITA samo metak u glavu a ne 3 godine.I tu su mu izdajnici pomogli.Za izdaju 40 god ili dozivotna.

  3
  1
 3. Само три године је добио. Не би он мени изашао до краја живота, а знао је генералску плату да прима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.