Свет на прагу „мрачне антиутопије“

Надам се да је глобални сукоб немогућ, веома се томе надам. Он би означио крај цивилизације. Али ситуација може да се развија непредвидиво и неконтролисано, рекао је Владимир Путин у Давосу

Први пут после 12 година руски председник Владимир Путин учествовао је на заседању Светског економског форума у Давосу. Ове године, и први пут у онлајн-формату. Многим извештачима ово је послужило да, без имало одговорности, устврде да је ово било уопште прво Путиново учешће на престижном форуму. Нису, могуће, ни знали да се руски председник деценијама познаје са оснивачем и председавајућим форума у Давосу Клаусом Швабом: како је и сам Путин нагласио, био је редован учесник ових скупова у швајцарским Алпима још током 1990-их, док је радио у Санкт Петербургу. Наравно и током каснијих година, с других, много виших позиција. И увек је био више него драг гост. Ово мало подсећање добра је илустрација за садашњи положај Русије и њеног лидера у свету.
Док, с једне стране, поједине моћне западне силе чине све да хибридним методама ослабе моћ и улогу Русије и њеног државног врха, дотле често исте те снаге дубоко уважавају и признају реалну политичку и економску снагу Москве – када се тиче реализације њихових интереса. Што, наравно, замерају и забрањују онима мање моћним од себе. И док Вашингтон и његови савезници подржавају побуну опозиционог активисте Алексеја Наваљног и његових присталица по Москви и другим руским градовима, истовремено Владимиру Путину указују највеће почасти у финансијској тврђави планете. Тамо где се новац ствара и умножава, антируској пропаганди нема места! А став Москве и Путина сви желе да чују, иако им није увек пријатно од његових речи.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *