Шесто, седмо…

Шта ће убедљива изборна победа Аљбина Куртија значити за дијалог Београда и Приштине, и да ли у овом часу више треба да бринемо за Републику Српску него за Косово и Метохију

Када је, у јулу 2009. године, тадашњи потпредседник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден посетио Београд, централна порука коју је упутио Србији била је да се од ње не тражи да призна самопроглашену независност своје јужне покрајине. „САД не очекују – наглашавам: не очекују – да Србија призна независност Косова. То није никакав предуслов за боље односе и нашу подршку, нити да Србија постане чланица ЕУ“, уверавао нас је Бајден, да би у дипломатској депеши коју је потом написала тадашња амбасадорка Џенифер Браш објаснила да је то била порука која је „помогла да се спусте тензије око овог питања“. Уз напомену да се званичном Београду „мора јасно ставити до знања да посета потпредседника Бајдена није била само награда за добро понашање већ пре свега почетак много интензивнијег дијалога о начину на који можемо да радимо ближе и продуктивније зарад заједничких циљева“.

[restrict]

СРЕТЕЊСКА ЧЕСТИТКА Непуних 12 година касније, сада с функције председника САД, али истоветна је марионета он и сада као што је био ономад, Бајден, и то за дан наше државности, брутално и безобзирно, поручује да лажну независност Косова ипак морамо да признамо. Да би то исто за њим, услед могућности да смо помислили да је Бајден излапео као што делује и да је сам написао ту поруку, препоручио и његов државни секретар Ентони Блинкен: „Наша подршка стратешком циљу Србије за чланство у Европској унији се наставља. Поздрављамо кораке Србије ка успостављању нормализованих односа с Косовом. Постизање свеобухватног споразума, усмереног на узајамно признање, захтеваће флексибилност и спремност свих страна на компромис…“
Наравоученије је очигледно колико и њихова, споменута, брутална безобзирност. Не сме се, наиме, веровати ничему што кажу, чак ни кад то наглашавају као Бајден 2009. И уз то се увек треба спремити за најгоре; ни на шта боље од њих, уосталом, нисмо ни навикли. Овакви закључци нису нови, али им се треба враћати увек кад се нађемо у додиру с њиховом плановима. И поготово кад онакве честитке поводом Дана државности не оставе простора за сумњу да хоће да се обрачунају с нама колико год им допустимо…

КУРТИЈЕВА ПОБЕДА Питање је, само, којим ће редом кренути да се обрачунавају, што нас најпре води до ванредних парламентарних избора у нашој јужној покрајини, одржаних у недељу, 14. фебруара.
Као што је познато свима које то занима, надмоћно је, са скоро 50 одсто освојених гласова, победио Покрет „Самоопредељење“ Аљбина Куртија, који је дуплирао свој резултат од пре две године и приде остварио најубедљивију изборну победу још од када је Милан Милутиновић тријумфовао у Качанику и Србици.
Изгубили су сви остали вредни спомена – Демократски савез Косова досадашњег премијера Авдулаха Хотија, Демократска партија Кадрија Весељија и Хашима Тачија, Рамуш Харадинај и његова Алијанса за будућност Косова – а ипак, питање је с ким ће Курти формирати своју другу владу јер ће му, по свему судећи, зафалити неколико посланика до потребне већине од 61; и још нешто више од тога до двотрећинске већине која је неопходна за избор председника ове државолике творевине, а Курти је то место обећао својој коалиционој партнерки Вљоси Османи. И уз то је питање да ли ће Курти, коме је већ било забрањено да се кандидује за посланика услед трогодишње осуде због бацања сузавца у Скупштини, моћи да се, из истог разлога, кандидује за премијера. Премда је премијер већ био после тога. Најављују да ће о том питању одлучивати њихов Уставни суд.
Српска листа је на изборима освојила свих 10 мандата који припадају српским странкама; очекиван али свеједно одличан резултат, утолико што се избегава могућност српско-српског сукоба, а Српска листа без Београда ионако ништа не одлучује.
Наш резултат је, приде, и кудикамо бољи него што је видљиво на први поглед. А лукавство коме смо очигледно прибегли, тако да смо уз 10 својих привукли и још неколицину од оних 10 посланика резервисаних за друге мањине, открива америчка „Слободна Европа“: „На Косову постоји бојазан да Српска листа, осим својих 10 посланика, покушава да успостави сарадњу и са још најмање три друга посланика из редова горанске, бошњачке и ромске заједнице… Куртију остаје да сарађује са шест-седам посланика, представника осталих заједница, који су га подржали и прошле године.“
Куртијева победа, елем, како се наглашава у анализама а видљиво је и по овим резултатима, производ је засићености досадашњим елитама и наде да ће лидер „Самоопредељења“ донети нешто другачије на крилима својих обећања да ће се обрачунати с криминалом и корупцијом. Но то је њихова ствар; што се нас тиче, разлика између онога што нам прижељкује Курти и што су нам прижељкивали они које је сменио своди се на разлику између клања и вешања, хоћемо да кажемо, ефекат је идентичан.
Што нас наводи на узгредно запажање да на косовској политичкој и јавној сцени заправо и нема другачијих мишљења. Они немају своје другосрбијанце, то јест западни спонзори свој новац нису уложили у такве пројекте. Што изнова доказује тезу да ти пројекти и не служе помирењу, као што се иначе тврди, већ учвршћивању оног поретка који је проистекао из агресије на српски народ на просторима бивше СФРЈ. А помирење је само прихватљивије име за признавање пораза и његових последица.

ДИЈАЛОГ БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ Али све то већ знамо, зар не, као што знамо и да нисмо поражени ма колико они мислили да су победили. Оно пак што не знамо, или тек наслућујемо, јесте одговор на питање како ће, конкретно, нова изборна победа Аљбина Куртија утицати на дијалог Београда и Приштине.
При чему је у старту јасно да никаквог попуштања с његове стране неће бити.
А и Американци нам сад без увијања кажу да од нас траже да признамо лажну независност Косова.
И Виола фон Крамон, известитељка Европског парламента за Косово, истовремено поручује: „Заједнички интерес (ЕУ и САД) је да видимо међусобно признање. Надам се да ћемо моћи да видимо то као резултат дијалога.“
Али Курти, прослављајући победу, поручује да му је, на листи приоритета, дијалог Београда и Приштине тек на „шестом или седмом месту“. „Самоопредељење је дијалог са Србијом на својој листи приоритета ставило скроз на дно“, прецизираће немачки „Дојче веле“.
Значи ли то да ће Курти, због таквог свог става, поново доспети у сукоб са западним поседницима наше отете земље? Зато што својом непопустљивошћу и незаинтересованошћу отежава дијалог који би требало да доведе до зацртаног циља.
Не нужно. Што ће рећи да је, можда, само привидна ова противречност између америчке одлуке да напокон призна да од нас жели признање самозваног Косова, и Куртијевог оклевања да им у томе помогне.
А то нам, између редова, открива вашингтонски експерт за наш случај који је близак садашњој администрацији – Данијел Сервер. Он признаје да практично нема шансе да финални споразум буде постигнут пре наредних избора у Србији (кроз нешто више од годину дана), и Куртију практично препоручује да никуда не жури: „Председник Србије Александар Вучић потпуно је јасно ставио до знања да неће признати Косово пре избора, ако и тада… У сваком случају, Приштина треба да буде спремна да одбије лош дил како би добила добар. Аљбин ће учинити праву ствар ако се изједначи с Вучићем у одбијању… Ако Курти, било као лидер Самоопредељења било као премијер, током неколико наредних година направи макар и скроман успех у испуњавању обећања о ’пословима и правди’, Косово ће се наћи у много снажнијој позицији за успешне преговоре са Србијом.“
Неколико наредних година… Ово би могло да значи, имајући у виду и оно Куртијево „шесто, седмо“ место на листи приоритета за дијалог Београда и Приштине, да ћемо неко време бити остављени у релативном миру што се Косова и Метохије тиче.

РЕПУБЛИКА СРПСКА Али то не значи и да ће нас оставити на миру. Већ да планирају да тежиште својих притисака на Србе пренесу на друго место, где процењују да би могли да буду успешнији.
А то значи да треба да се спреми Република Српска. Јер не каже без разлога Виола фон Крамон, иако за то није надлежна, да „са Републиком Српском имамо проблем и морамо да видимо како ћемо га решити“. И није без разлога у НАТО стратегији до 2030, у склопу сузбијања малигног утицаја Русије и Кине, изричито препоручен, управо, појачани ангажман у Босни и Херцеговини.
Но, о том-потом. А до тада, тек да се унапред не препустимо прекомерном песимизму, треба указати да је амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко нагласио да за његову земљу нису прихватљиви планови Запада „у корист тзв. најбоље функционалности БиХ. Али у ствари мисле на централизацију БиХ, а пре свега на одузимање пуномоћја Републици Српској“. И уз то је „Спутњику“ рекао и да је „дуготрајно и правично решење косовског питања могуће искључиво на основу међународног права, односно Резолуције 1244 СБ УН“.
А без Русије се, кроз Савет безбедности ка остваривању ових антисрпских планова, не може. И уз то може и да јој се верује, јер се и показала на делу. Уосталом, као и наши западни партнери…

[/restrict]

3 коментара

  1. Не чудим се Американцима. Препотентна, свемогућа сила, препуна умишљене себе и својих недостижним “вредности” у односу на остали свет, ради сопственог опстанка и положаја силеџије и отимача свега што јој треба – ради то што мора. И не чудим се Бајдену што изјављује, у датим временима, само оно што мора, ма колико то било контрадикторно. Америка, просто, не хаје за оно што је недавно изјављивао њен, и тада високопозициониран представник, и никога за то ни глава не боли. Тако је било и уочи агресије 1999. године: у једном тренутку ОВК је била проглашена за терористичку, да би, убрзо, била пригрљена и тетошена од стране САД толико, да су оне учиниле све како би јој поклонили државу на туђој територији. За Бајдена, “изабраног” у позним годинама, слутим да је само довољно да уме да се потпише – шта би иначе друго требало да ради, сем да потписује документа која доносе они који стварно владају Америком…
    Чудим се Европи, великој мудрој, некада, сада толико снисходљивој да ради ствари крајње супротне својим економским интересима, безбедности, светском миру… не наступајући притом са позиција некаквог познавања ствари, већ је само понесена струјом коју Немачка диктира. Где је ту памет? Службеници Уније, толико бројни, уживајући у својим невероватним привилегијама, труде се да одрже status quo, свесни да је начин за то само папагајско понављање мантри прекоокеанског силеџије, ох, ох, а тако запослени док са торбицама у рукама шетају са састанка на састанак, не решавајући апсолутно ништа што би било иоле важно. Бирократија, као свака бирократија!
    И чудим се Србима на Косову и Метохији: Шта ће оних 10 посланика у косовском парламенту? Можда се ја уопште не разумем у политику, али учествујући у изборима за државолику творевину коју, наводно, не признајемо, чине те изборе – легитимним.
    Сматрам да је добро што Куртију нисмо први на листи приоритета; док дођемо на ред, проћи ће мало времена, добро је за предах, а и ко зна шта све може да се деси. Много тога треба учити од Албанаца, пардон, од Шиптара: обећавају нешто, не учине ништа (потпуно је депласирано тражење да се испуни потисани документ о формирању Заједнице српских општина – не сећам се да су се још на нешто обавезали). Свакако да Курти чека наше изборе следеће године и неку гарнитуру која би била кооперативнија. Можда не би било паметно ишта, засад, мењати, и земљу уводити у несагледиве потресе, а нашим државницима, у међувремену, покушати утувити шта су приоритети земље Србије и њеног народа… па, “кућа нам гори”; време је за Слогу…

  2. Unutrašnji dijalog o Kosovu, glas naroda

    BRIGA treba da bude podjednakva i prema Kosovu i prema Republici Srpskoj. Opredeljivati se prema jednoj teritoriji – značilo bi da kapituliramo-predajemo drugu teritoriju!
    DŽOZEF BAJDEN šta je govorio u prošlim vremenima posetom Beogradu (Amerika ne traži od Srbije priznanje Kosova) – treba ih podsetiti na to – ali to nije ništaa čudno. To rade iz taktičkih razloga dok Srbija kompletno ne preda teritoriju KiM Albancima, preciznije do finalizacije, sada je to vreme došlo kada pritiscimaa i ucenama traže medjusobno priznanje SRB i KS! Čudimo se Americi – a i naši političari nas lažu u zdrav mozak, da ih ne imenujem, primenjuju sličnu taktiku, jedan pre stupanja na vlast je govorio, citiram:” Tako mi boga neću da se smirim dok ne prekinem Borkove (tehničke) briselske pregovore (kad su stupili na vlast odmah su potpisali Briselski sporazum”; Drugi političar pre potpisivanja br. sporazuma je govorio: “Lažu Vas (Srbi) da je Kosovo srpsko”; “Ko misli da je Kosovo srpsko – neka uzme srpski Ustav pod mišku i neka ide u Prištini da prošeta (da ga isprebijaju Šiptari), pripremao teren da potpiše b. sporazum kojim je Kosovo dobilo sve državne atribute; Treći je govorio da Srbija nema ništa na Kosovu, dobitak je ako dobije jedan metar kvadratan”; Pita EU – “Šta će Srbija da dobije za Kosovo”? Itd, itd… Briselski sporazum do današnjih dana (osam godina pregovora) – nije zvanično predat Narodnoj skupštini Srbije na debatu-raspravu – da vidi narod o čemu se radi? Daju nam se neobjektivna, dvosmislena, zamagljena, kontradiktorna tumačenja sporazuma (može na internetu da se pročita, ali zvanično se prikriva tekst 15. Odredbe?

    TAKODJE, početno tretiranje OVK da je teroristička vojska, a nakon toga Amerika je prešla na strani Šiptara-Albanaca, je takodje taktička varijanta da iskoristi krizno žariše Kosova za svoje strateške geopolitiče ciljeve: da stavi šapu na balkanske i baltičke države, da ih priključu u NATO pod kontrolom da rade za Nato ciljeve (potencijalnu agresiju na Rusiji), da razbije Srbiju kao najvećeg pravoslavnog saveznika Rusije.
    Ne treba zaboraviti da Amerika “proizvodi” i “koristi” krizna žarišta u svetu za svoje strateške ciljeve: Amerika na Kosovu je iskoristila krizno žarište – nije ga proizvela (proizvedeno šiptarskim separatizmom, šovinizmom, demografskom ekspanzijom, etničkim čišćenjem Srba)!

    IMPLEMENTACIJA Briselskog sporazuma o Zejednici srpskih opština – samo se u naslovu sporazuma čita ZSO, u medijima naslovno govori, prikriva se činjenica da će ZSO upravljati po zakonima i Ustavu Kosova (kako piše u sporazmu) , nema zakonodavno-izvršna ovlašćenja, sa statusom istim za sve kosovske opštine. Verovatno iz tih razloga sporazum nije dostavljen srpskoj skupštini na raspravu!

    ŠTA ĆE ubedljiva izborna pobeda Aljbina Kurtija značiti za “dijalog Beograda i Prištine”… (nije dijalog nego finalizacija briselskog sporazuma, i nije Priština KiM nego je glavni grad KiM, i nije Beograd Srbija – nego glavni grad).
    POTENCIRANJEM DIJALOGA – kao da je u pitanju rešavanje Kosova novim dijalogom pod uticaj EU, Mini Šengenom, Vašingtonskim sporazumom… – a ne nastavak Briselskog sporazuma kojim su Kosovu predate sve državne nadležnosti-atributi. Da ispadne kako velike sile (SAD) rešavaju Kosovo, a ne glavni pregovarači Vučić i Tači? Na kraju, kada se smisli-nametne KOMPROMIS o sveobuhvatnom sporazumu i normlizaciji – proglasiće ga za medjusobno priznavanje Srbije i Kosova (za punopravno članstvo Kosova u UN)! Neće tražiti priznanje od Vučića i Srbije! STOP BRISELSKOM SPORAZUMU . da se zaustavi otimanje-predaja srpske teritorije dok još ima vremena!!! …

  3. Неким Србима, а ни политичарима, уопште није јасно због чега смо страдали 1999. године.. Сити су се набацали блатом на једног човека – као да је од њега ишта зависило, а онда су га, касније, изручили злочиначком суду.
    Јасно је да су САД искористиле тежњу Шиптара за сопственом државом да би се бомбама инсталирали на Балкану – Шиптари су послужили као НАТО војска, а Амери су направили базу… Брига њих за Шиптаре! Тако су дошли иза леђе Русима, опробали нова оружја у реалности, опробали се у дрскости и направили преседан, а све време лепо живе од корупције и трговине дрогом… то и још пуно тога сам написала у одличној (јер лаик сам – обичан глас из народа) анализи још почетком 2000. године. Ех, Србијо! да није издајника, и да је слоге…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *