Разорни тријумф економског дарвинизма (3.део)

Како се неолиберализам, поред тога што је социјално неодговоран и морално неосетљив, показао и као економски неефикасан

У тражењу излаза из велике економске кризе требало би поћи од основних узрока који су до кризе и довели, и њих елиминисати.

НАПУШТАЊЕ ДОЛАРА То значи, пре свега, да је неопходно напустити долар као светску резервну валуту и онемогућити емитовање светског новца без реалног покрића. Поред тога, неопходно је да дође до издувавања балона, те да се онемогући његово поновно надувавање како би уместо виртуелне економије имали економију реалних вредности. Због размера ове економске кризе, али и због отпора моћних (у првом реду, САД), који су до сада имали привилеговану позицију које се не желе одрећи, нереално је очекивати да ће то бити урађено брзо и без већих отпора.
Шта ће заменити долар, видеће се. Неки предлажу повратак златном стандарду, неки стварању сасвим нове међународне наднационалне валуте (како је то предлагао Кејнз још у Бретон Вудсу 1944. године, указујући на опасност прихватања националне валуте САД за светску резервну валуту), а неки истовремено постојање неколико јаких регионалних валута (евро, рубља, јуан…).
Будућа економија мора да буде економија реалних вредности. До ње се мора доћи издувавањем огромног балона виртуелне економије, при чему ће добар део финансијских актива испарити. Потребно је отписати све лоше активе и избацити из биланса вредности које, у суштини, то и нису. То истовремено значи да ће многи остати са много мањим вредностима актива од оних с којима су рачунали да располажу. Уз то, многи су остали и без посла, а осталим запосленим се смањују плате. Све то ће имати велике дугорочне импликације (и то не само економске).

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Наставиће се


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *